2013-12-20
對於有抹茶的出現的地方,我定必列為To eat list ,今天參加的朋友觀禮位剛好位於鑽石山!一於觀完禮就嚐嚐我至愛的抹茶!到達門口,幸好不用排隊!即時入坐,睇下menu先。我很愛芭菲!喜歡它一層一層!一定要點來吃~再來一個綠茶tiramisu ,一杯牛奶抹茶,一客傳統綠茶!一次過滿足四個願望,真的太幸福。。先來的牛奶抹茶好好味,有抹茶甘味,濃濃的,調得剛剛好!95分傳統的綠茶送到,要好有技巧的“發“到起泡,又不可以大力,發既時候又唔可以掂到杯底!真是考功夫!綠茶提拉米蘇又係好出色!本人對提拉米蘇有少少抗拒,因為太多奶油!但是綠茶味Tiramisu咁特別,點可以唔試呢?果然冇令我失望,很怕死甜的甜品,但是這個tiramisu係好有綠茶甘味,器皿又“别樹一格“,以木製盒子盛着,有埋杯茶比人清下口腔,不錯!真的很有曰本味道呵 我的芭菲終於來了!好靚呀!每一層都好豐富!好味到並非可以用言語形容,自己來試下啦!
傳統的綠茶送到,要好有技巧的“發“到起泡,又不可以大力,發既時候又唔可以掂到杯底!真是考功夫! 綠茶提拉米蘇又係好出色!本人對提拉米蘇有少少抗拒,因為太多奶油!但是綠茶味Tiramisu咁特別,點可以唔試呢?