2022-12-21 924 views
📒冰島乳酪✈-比希臘乳酪更神奇?!📍減脂健康午餐系列呢排發現肥左但又唔想挨餓🥺行過M&S打算買翻個0% Authentic Greek Yougurt當午餐點知道無貨😳!唯有揾下其他選擇啦...買原味乳酪最怕就係0脂肪,實際高糖...於是比我見到呢款帶淺藍文青系包裝--"SKYR"乳酪!🤤💙SKYR???...下意識去search下發現係叫冰島乳酪☃️💙!平日講起乳酪希臘乳酪Greek Yougurt就聽得多,因爲雖然卡路里高少少,其蛋白質成分高達9~10g,營養價值高之餘增加飽肚感!"Icelandic style thick live yougurt” 睇下營養標簽(100g) 📍#kurin_卡路里計一計 66kcal - 12.2g蛋白質 - 0.1g脂肪 - 3.7糖分 - 0.5g纖維其實聽到冰島已經好吸引,見到竟然係接近0脂肪同低糖,Kurin就立即買左試下啦💗🥰!!打開冰島乳酪表面呈純白色,質感非常濃厚綿密🤤稠度感覺同希臘乳酪非常相似 食落去感覺係好creamy芝士蛋糕一樣,味道溫和之帶微微奶香味🥛稠度好夠食落去啖啖滿足感。感覺雖然無落額外糖,食落去甜甜地不會好酸,個人感
📒冰島乳酪✈-比希臘乳酪更神奇?!
📍減脂健康午餐系列

睇下營養標簽(100g)
📍#kurin_卡路里計一計

食落去感覺係好creamy芝士蛋糕一樣,味道溫和之帶微微奶香味🥛稠度好夠食落去啖啖滿足感。感覺雖然無落額外糖,食落去甜甜地不會好酸,個人感覺比希臘乳酪更加綿滑容易入口🤤🥄

查翻先發現冰島乳酪係冰島獨有乳製品🧐由於整法同希臘乳酪幾乎相似,質感一樣濃稠,但係無希臘乳酪個種奶酸味,質地厚身之餘更加幼滑🥳營養價值比希臘乳酪更高之餘,冰島乳酪每100g蛋白質有12.2g,比普通乳酪高2倍有多😝係增肌減脂首選!
而且對比通常卡路里過百既希臘乳酪,M&S呢款冰島乳酪只係66kcal,足足少一半😚!同樣飽肚至於又多左Quota,食多左都唔怕啦!感覺平日超市都好少見到冰島乳酪,M&S呢款非常唔錯,路過都可以買定幾盒做減脂午餐!(如果有其它好味乳酪歡迎同我share🪄🥰

M&S SKYR冰島乳酪 $49
濃厚度:💙💙💙💙🥄
性價比:💙💙💙💙💙
推介:💙💙💙💙💙

整體非常值得一試,當去下冰島旅行之餘又食住瘦啦🥰

p.s.呢排天氣熱,Kurin拿到公司感覺個盒底好似軟軟地以爲係紙盒,食完發現原來個盒係透明薄膠盒~唔怕爛盒🤭!

#hkfoodie #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodblogger #hkigfood #SKYRyougurt #markandspencerhk #yougurt #SKYRyougurt #greekyougurt #營養標簽 #卡路里 #卡路里控制 #健康午餐 #低卡 #灣仔美食 #減肥餐
TakeAway