2024-12-30
喺觀塘搵好嘢食唔難,但要搵到真正有水準嘅中菜館,真係要推介「張公子」。呢間餐廳環境舒適,仲有好多地道嘅招牌菜,今次就嚟介紹幾款我覺得必試嘅美食。首先,唔可以錯過嘅就係「張公子牛肋排」。呢道菜嘅牛肋排真係煮得非常入味,牛肉嫩滑多汁,每一啖都充滿牛肉嘅香氣,真係飲人已經流口水。另一道必試嘅係「張公子叉燒」。呢道叉燒真係用心製作,選用上等豬肉,經過精心烤製,外脆內嫩,甜而不膩,入口即化,真係勁正!再嚟就係「秋霧鹵醉蝦」,d 蝦勁大隻,用料新鮮酒香濃郁,蝦肉鮮甜彈牙,真係令人一試傾心,食完仲想再叫多一碟。至於「勁量重手芝士大蝦球伊麵」,呢道菜嘅大蝦球外脆內嫩,配埋芝士嘅香濃,仲有伊麵嘅爽口彈牙,呢個組合真係非常特別,令人回味無窮,芝士迷一定唔可以錯過。最後係「鮮腐竹蕃茄浸菜苗」,呢個菜非常清新,蕃茄嘅酸甜味同腐竹嘅嫩滑,再配埋菜苗嘅爽口,真係一個非常健康同時美味嘅選擇,食多幾碟都唔怕肥。「張公子」真係一個值得推薦嘅食中菜好地方,無論係朋友聚餐定係家庭聚會,都一定會令大家滿意!