2023-03-07
🐮616牛肉火鍋專門店🍲我之前都食過,早排行過屋企附近嘅明德商場間616,見到門口有poster寫住🇯🇵日本直送𓃒信州和牛,放假就一定要同我老公去試吓😋佢係牛肉控來。明德呢間616店好舒服,座位與座位之間好寬敞,重有一間可以容納十幾人嘅房間,一入店內已經望到醬料區,有成十幾款醬料👍🏻點腌尖嘴刁都梗有一款岩你😁我地揀左鴛鴦鍋🍲青花椒辣湯同牛骨清湯,個牛骨清湯啲牛腩好正👍🏻夠晒淋,湯底清得來夠味岩晒我口味。我地即刻點左今期推廣嘅信州特選和牛盛來試啦😋有齊三款肉都係$234,重送五花趾😮三款肉入面我最推介1️⃣牛肩胛,油花分怖最豐富,牛味重又夠嫩滑😍2️⃣赤身 油花較少肉味都重肉質較實,3️⃣牛腹肉脂肪豐厚,肉質結實帶油,佢送嘅五花趾都有驚喜👍🏻有彈性,口感爽脆,筋肉感十足。616隨左專食牛之外,我地重點左其他野食,有扇貝,湯餃,菜,飲品,稻庭烏冬,前菜小食。都好多款式揀👍🏻安格斯橫隔肌$48碟,呢個牛都唔錯,油花較少肉味重👍🏻😋飲品一定要試菊花桂圓露🥤甜度適中,岩晒打邊爐飲❤️