2022-05-09 122 views
明亮嘅門口放左一個日式九格定食,行埋去睇先知原來係一間車仔麵店,而且唔係一般嘅車仔麵店,因為車仔麵係運用咗日式拉麵嘅做法去製成,所以就被吸引咗,決定一試😆❣️九格定食 $108呢款只供晚市嘅定食分別有九款唔同嘅食物,包括豬手、豬軟骨、醉雞、墨魚餅、蘿蔔、冬菇、秋葵、糖心蛋及花膠湯,另外仲有一碗飯同一碗稻庭烏冬😍每樣份量望落唔算好多,但食野都幾飽🤩仲打卡一流❗️首先值得一讚嘅係花膠湯、墨魚餅、豬軟骨、豬手同糖心蛋-花膠湯味道濃郁,有一大塊花膠!食入口有種微微骨膠原嘅感覺 讚😆-墨魚餅好香脆!味道夠出但唔會有腥,超中意!-豬軟骨嘅味道有差少似豬腳薑但冇薑嘅味道🤣醬調味道剛好,肉質好淋,軟骨嘅部份易咬得嚟有咬口,相當唔錯☺️-豬手入味多肉,食完都唔會覺得油膩👍🏼 -糖心蛋做得好好,一咬開啲蛋漿流晒出嚟😍味道特別又好味🤤-稻庭烏冬軟硬度適中!煙靭有咬口!湯底係胡椒味但唔係令人抗拒嘅味道😋❣️車仔麵 (三餸) 我地叫咗幼麵豬骨湯加沙嗲汁(+$3)配花膠、蠔皇花菇同芝心獅子狗豬骨湯底係用咗大量豚骨豬皮同其他配菜熬製而成,所以味道特別濃郁但又唔會油膩😋即使加左沙嗲汁都好夾,沙嗲嘅量唔算好多所以唔會搶左豬骨嘅

❣️九格定食 $108
首先值得一讚嘅係花膠湯、墨魚餅、豬軟骨、豬手同糖心蛋
-墨魚餅好香脆!味道夠出但唔會有腥,超中意!
-豬手入味多肉,食完都唔會覺得油膩👍🏼
-糖心蛋做得好好,一咬開啲蛋漿流晒出嚟😍味道特別又好味🤤

❣️車仔麵 (三餸)
豬骨湯底係用咗大量豚骨豬皮同其他配菜熬製而成,所以味道特別濃郁但又唔會油膩😋即使加左沙嗲汁都好夾,沙嗲嘅量唔算好多所以唔會搶左豬骨嘅味道👍🏼但同時飲到沙嗲嘅香味,令整個湯升華咗😍
餸方面,$24就有兩大塊花膠!超抵!加上熬製過嘅花膠好入味🤤值得一試❗️ 蠔皇花菇同樣好入味,熬得好淋☺️ 芝心獅子狗係中空位夾芝士,正常水準👍🏼

環境🌌
簡潔舒適,乾淨企理,混合左入日本風格嘅裝潢

2022-05-07
$70 (Dinner)