2021-04-18 1088 views
哩間食肆多人光顧既情況, 引致係必須要訂位既, 如果WALK-IN的話, 分分鐘LUNCH TIME完左都可能未入得倒去食.訂左位之後, 用餐當日店員會Whatsapp個SPECIAL餐單過黎, 睇下有無需要HOLD起, 不過HOLD左就唔可以再轉喀啦, 為左減省時間, 更係落定ORDER先.一坐低就即刻提供前菜同蒸蛋, 不過掛住傾計, 唔記得影相. 店員都好快手快腳, 一見我地食完就馬上收拾, 奉上主菜, 完全唔駛等好耐時間特上雜錦魚生飯定食刺生好新鮮, 7款海鮮+蛋,我最欣賞係凡立貝, 真係好甜. 而佢個飯底係用左赤醋飯, 相比一般醋飯, 味道更加有層次, 飯既份量較中等, 如果食量偏高既人仕, 最好預先講加飯. 因為佢D飯真係薄薄一層, 唔太夠食. 放心, 加飯係唔洗加錢既, 不過就要落ORDER個陣就要講左先, 之後就無得加返架喇.碎呑拿魚腩飯定食吞拿魚蓉一向都係無得輸, 鮮味得黎帶少少咸, 再配埋赤醋飯, 中和返兩樣野既味道, 比起其他日本餐廳食既蔥吞, 更加有變化.之前有中醫教過, 原來壽司飯上面既薑, 就係用黎食完生冷野之後, 食D薑片, 中和返生冷既負面效果, 我估塊紫

碎呑拿魚腩飯定食

之前有中醫教過, 原來壽司飯上面既薑, 就係用黎食完生冷野之後, 食D薑片, 中和返生冷既負面效果, 我估塊紫蘇葉都係咁既用途, 片薑比一般餐廳既唔辣, 好易入口, 太辣我真係會頂唔順

最後仲有雪糕或者咖啡選擇, 等成個用餐有一個完美既結束
2021-03-31