2024-06-09 525 views
好耐以前喺城大讀書,有朋友介紹帶咗我嚟食手撕雞,食完之後念念不忘,可惜嗰陣撞正疫情Covid-19,有一段時間唔需要返學直到畢業,所以亦冇再去呢間舖頭幫襯。去到依家出咗嚟做嘢,近排突然之間掛住佢,唔知自己到底係掛住呢間舖頭食物嘅味道,抑或係想念大學時期同同學相處嘅時光。呢間舖頭位於屋村商場下面近路邊,好似車仔麵咁,諗好餸即嗌即煮,老闆娘一如既往打開張摺檯、膠凳,俾我哋喺廚房隔離商場走廊坐,嘢飲就自己喺雪櫃拎,自動波同佢講價錢。招牌東坡肉太肥喇,所以我叫咗碗招牌手撕雞米線,識食一定食米線👍🏻朔晒佢啲汁😏 佢嘅菜脯同手撕雞亦都keep到水準,十分惹味份量又多,真係會辣到高潮😆配菜加咗白蘿蔔,切到大小適中,煲得幾腍,以為佢應該會有啲鬚,出乎意料之外,幾滿意啦呢個價錢。今次我帶咗個朋友去,佢話間舖頭個名叫自家餃子,所以應該要嗌餃子喎,仲話要煎嗰隻先好食,果然冇令到我哋失望。佢個煎餃子厚皮得嚟好煙靭,燶邊餃子又脆口,即叫即包即煎,雖然有啲太油膩,餃子餡料放咗韭菜肥豬肉,十分邪惡👿佢仲足料到非常之驚人,10件餃子,每件好似我手掌一半咁大,我哋食到第6嚿已經頂唔順,要投降😮‍💨其實整體呢間嘢食係偏鹹

其實整體呢間嘢食係偏鹹,不論係菜脯還是手撕雞汁,不過有時候野食就係食佢一份回憶,一份感動,每次行過呢頭,我都會諗起以前仲係學生,同班朋友一齊讀書📚嘅日子。
煎餃子  +  手撕雞米線
2024-04-11
$60 (Lunch)
煎餃子  +  手撕雞米線
  • 手撕雞米線