2021-09-18
之間成日經過呢條食街 眼見好多間都排晒隊 等位等到出門口 但一直都冇留意呢幾間餐廳係食啲咩 最近係網上見到有人介紹呢間叫十三姨 佢地有個必食既老闆娘鵝肝煎蛋飯 只係需要一百二十蚊就食到 價錢同賣相都好吸引 就即刻約朋友去試下 我地當日夜晚七點鐘去到餐廳 門口已經企滿晒人係度等位 我地拎左飛 大約要等十幾張枱 我地就行開一陣 係附近行下先再返黎 只係行左一圈 我地七點半再行返去餐廳 岩岩好下一張就到我地了 開頭都以為要等好耐 原來等半個鐘就可以入座了 餐廳雖然細細間 但座位都算幾多下 眼見啲人多數食一鍋鍋既米粉多 我地就叫左兩個都係招牌菜 一個係叫做十三么 一個鍋入面有米粉同粉絲 仲有手撕雞 雞叉燒 溏心蛋 仲會有啲葱同菜係入面 首先 佢一黎到 已經聞到個湯底勁香 係好重好濃既雞湯味 手撕雞同雞叉燒好嫩滑 米粉同粉絲既份量有好多 成個配搭好夾好好味 另一個就係必食既招牌老闆娘鵝肝煎蛋飯 呢個賣相好令 中間有隻太陽蛋俾客人自己撈飯 側邊仲有葱 蒜 Xo醬 最吸引既係有三大舊好肥美既鵝肝 煎到金黃色 入口即溶 食晒都唔會覺得漏 Xo醬真係好辣下 食少少已經好辣 唔食得辣唔建議撈黎食 另外佢仲
另一個就係必食既招牌老闆娘鵝肝煎蛋飯 呢個賣相好令 中間有隻太陽蛋俾客人自己撈飯 側邊仲有葱 蒜 Xo醬 最吸引既係有三大舊好肥美既鵝肝 煎到金黃色 入口即溶 食晒都唔會覺得漏 Xo醬真係好辣下 食少少已經好辣 唔食得辣唔建議撈黎食 另外佢仲俾左個秘製飯豉油 一定一定要撈埋呢個豉油黎食 將葱 蒜 太陽蛋 秘製豉油撈晒成個飯一齊食 真係好好味
小食我地叫左個串燒 叫四串送一串 我地揀左雞腎 雞軟骨 雞腿肉 豬腩仔同埋雞脾菇 整體黎講 五串都好好味 燒到金黃色 好香口 食落鹹鹹地 應該係落左椒鹽粉
整體黎講 食物好高質 好好味 價錢合理 餐廳既員工服務好好 兩個招牌菜真係必食 下次會再黎試其他野 值得一試