2024-03-23
棋子燒鵝今次要介紹有好多分店嘅「棋子燒鵝」,呢間食燒鵝嘅餐廳主打係煙燻燒鵝,佢哋係自設鵝場,堅持用5斤四両重嘅無生養嘅母鵝,唔用中央廚房,佢哋係落到舖即場用爐燒,保證食到最新鮮嘅燒味,燒鵝皮脆肉嫩,肥而不膩!1.棋子燒鵝飯$40+凍咖啡$3(9/10)呢個棋子燒鵝飯係下午茶套餐,瀨粉可以免費轉飯,燒鵝皮脆有光澤,燒鵝皮好似紙咁薄,燒鵝份量都多,斬成有6舊,燒鵝咬落去肉質好嫩滑,仲有帶少少煙燻味,飯淋上汁更加好味!凍咖啡:咖啡香濃又滑,凍飲只係加$3!2.原隻燒鵝髀飯+送是日靚湯(花生眉豆雞腳湯)$105(9.5/10)呢隻原隻燒鵝髀飯個鵝髀好大隻,皮下脂肪唔會好肥,咬落去好香仲帶有少少煙燻味,肉質嫩滑多汁易入口,唔會好似其他餐廳咁又硬又鞋又乾,大推比大家食!是日靚湯:係花生眉豆雞腳湯,唔油唔咸,好飲!3.燒味雙拼(例牌:叉燒,燒腩仔)$98(9.5/10)燒味雙拼我揀咗叉燒同燒腩仔,傳統燒肉肉質比較鞋,呢間燒腩仔面頭個皮燒得好薄好脆,層次分明,一層油脂同一層瘦肉,口感超豐富,燒腩仔都有12舊!叉燒:呢個叉燒係薄切,肥瘦適中,食落去有少少甜甜地,一共有12舊!4.麻辣手撕雞(半隻)$70
1.棋子燒鵝飯$40+凍咖啡$3(9/10)
凍咖啡:咖啡香濃又滑,凍飲只係加$3!
是日靚湯:係花生眉豆雞腳湯,唔油唔咸,好飲!
3.燒味雙拼(例牌:叉燒,燒腩仔)$98(9.5/10)
4.麻辣手撕雞(半隻)$70(9.5/10)
呢個麻辣手撕雞好香,麻辣味濃,麻油味又香,雞肉肉質嫩滑,面頭仲加咗芝麻粒!
2人總共價錢$306
個人口味總評分:9.3/10
@kisonroastedgoose
地址:旺角旺角道34號地舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#棋子燒鵝 #香港美食 #旺角美食 #旺角好去處 #hkig #hkboy #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong