2020-11-07
棋子燒鵝九龍灣偉業街33號德福廣場二期5樓501B號舖Foodeli今日過左黎九龍灣呢頭做嘢,順便係德福廣場行下街啦,有一排無黎原來2期呢邊完全變晒,開左好多新鋪同埋新餐廳,係5樓仲有好大個foodcourt。。離遠見到呢間<棋子燒鵝>排晒隊,而且櫥窗掛係到既燒味望落都好吸引,所以決定加餸買d燒味返屋企同家人一齊嘆店名都叫做<棋子燒鵝>,咁當然一定要試招牌燒鵝啦,提提大家,識揀一定係揀食下莊因為有燒鵝髀。。知道呢間燒鵝係以煙燻既方式去烤製,同出面其他既燒臘檔買到嘅完全唔同,食落真係香濃好多,但最估唔到既就係我外賣囉到返屋企,燒鵝皮都依然好脆,肉質保持鮮嫩,同埋食落仍然保留住d 肉汁,真係值得一讚 除左燒鵝之外我仲買咗半斤燒腩仔,睇個樣已經好想食,肥瘦既層次分明,唔會太瘦亦都唔會太肥膩感覺啱啱好,而且個皮十分脆,有機會一定要試下除咗燒鵝同燒腩仔之外,呢度仲有其他嘅燒味,我見到油雞同埋叉燒都唔錯架,下次要再黎襯試一試