2021-04-25 803 views
必食爆汁流心椰汁球~~~最近嘅心情份外抑壓,我需要少少陽光令自己positive一d,同時亦都需要食物,令我嘅心情變好,大舊👦🏻聽完我嘅諗法之後,就帶我嚟尖沙咀嘅呢一間海景茶樓飲茶。~~~為咗霸個靚位,我哋早早11點幾就嚟到,坐低叫咗滾水普洱之後就開始睇餐牌,最後就揀咗以下幾款食物:-原隻鮑魚燒賣皇-西班牙黑毛豬叉燒包-翡翠筍蝦餃王-菜遠蝦球湯伊麵-流心椰汁球-鮑汁鳳爪~~~等食物嘅途中可以欣賞下佢哋嘅維港美景,令人心情舒暢。第一碟上嘅食物就係西班牙黑毛豬叉燒包,由於比平時嘅豬用得靚所以佢哋嘅呢一個叉燒包,叉燒味道份外濃郁,裏面嘅叉燒半肥半瘦,醬嘅份量又唔會過多,係正嘅。~~~之後上嘅就係蝦餃王同埋燒賣王,前者有四粒後者有三粒,無論係邊一種佢哋入邊嘅蝦都爽口彈牙,蝦餃皮薄,燒賣香菇香氣突出,而且仲有一粒鮑魚仔喺上面,便宜價食出奢華感覺,係開心的。~~~菜遠蝦球湯伊麵就同燒賣蝦餃一樣,個蝦球都係彈牙新鮮嘅感覺,湯底清清地,加埋大大碗伊麵,飽肚美味,令人感覺非常滿足。~~~鮑汁鳳爪就一共有六隻,軟腍入味,入口即刻爛開,啱晒我呢啲連咬都懶得嘅懶人😆。~~~最後我哋嘅成個午茶就以一食難忘嘅流心
必食爆汁流心椰汁球
-原隻鮑魚燒賣皇
-西班牙黑毛豬叉燒包
-翡翠筍蝦餃王
-菜遠蝦球湯伊麵
-流心椰汁球
-鮑汁鳳爪
~~~
最後我哋嘅成個午茶就以一食難忘嘅流心椰汁球作為結束。脆卜卜帶有芝麻香嘅煎堆仔,一咬落去中間嘅椰汁就流出來,軟軟糯糯又香香甜甜,呢個真心必叫。
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥