2024-04-20
好懷念日本嘅魚生丼,同朋友講開,佢帶咗我去銅鑼灣永光中心嘅究極堂。聽講好似炮台山都有分店呢。因為我哋預先有book位又約得早,入到去可以隨便揀位坐。呢度坐得都舒服,係同朋友食吓飲吓傾吓偈嘅好地方。我哋叫咗幾款食物share,樣樣都好好味😋*** 究極丼***朋友果然冇介紹錯,呢個丼飯好足料,有三文魚、油甘魚、三文魚子、海膽、吞拿魚蓉、帶子同埋蝦等。睇佢細細碗咁食落份量都好夠,啲魚生全部厚切,新鮮肥美,啲飯仲可以加隻生蛋黃落去撈,最後食到一粒飯都冇剩。***明太子什菌地雞薄餅***薄餅係脆卜卜嘅餅底,加上鹹鹹地嘅明太子同雞肉,都幾好味***海葡萄海藻青瓜沙律***第一次食海葡萄,口感好特別,好似一串串魚子咁脆卜卜,配上醬汁成個沙律味道好新鮮***炸芝士條***呢個芝士條新鮮出爐熱辣辣,仲可以拉絲,正***醬汁日本黑豚豬扒飯***豬扒炸到脆卜卜,但啲肉都唔會好乾,加上醬汁,味道不錯整體而言,食物水準不錯,尤其推薦究極丼,魚生真係好新鮮,下次要再encore😉
我哋叫咗幾款食物share,樣樣都好好味😋
*** 究極丼***
***明太子什菌地雞薄餅***
薄餅係脆卜卜嘅餅底,加上鹹鹹地嘅明太子同雞肉,都幾好味
***海葡萄海藻青瓜沙律***
***炸芝士條***
呢個芝士條新鮮出爐熱辣辣,仲可以拉絲,正
***醬汁日本黑豚豬扒飯***
豬扒炸到脆卜卜,但啲肉都唔會好乾,加上醬汁,味道不錯