2023-05-28
老公話帶我去港島食好西,原來係去呢間新開嘅高級西餐廳我哋叫咗five courses menu首先有杯welcome champagne為今餐打響頭炮然後就係餐廳前菜Amuse Bouche香脆嘅包配特級初榨橄欖油,燉蛋加魚子醬配金箔,口感順滑。3隻匙羹分別舀住12年、25年、50年嘅意大利黑醋,年份越耐味道越醇厚濃郁,配有芝士粒酸中帶甜好開胃AppetizerMussels Pot: 青口份量多,而且鮮甜肥美。店員教我地可以用麵包點埋湯汁,吸收晒精華!Fassona Sirloin Tartare, fresh Alba Black Truffle, Caramelised Onions: 他他好食,配埋即刨黑松露,體驗一流PastaSPAGHETTI TOMATO RED PRAWN MAZARA DEL VALLO: 濃厚番茄醬,意粉爽口彈牙酸度濃度都適中,蝦有好香蝦膏,加大量粒粒紅蝦肉好滋味TAGLIERINI ZUCCHINI CREAM & SICILIAN SCAMPI LANGOUSTINE: 西西里小龍蝦意大利青瓜蛋汁意粉,濃厚青醬汁食落非常CREAMY,食到底部會發
我哋叫咗five courses menu
首先有杯welcome champagne為今餐打響頭炮
然後就係餐廳前菜Amuse Bouche
Appetizer
Pasta
TAGLIERINI ZUCCHINI CREAM & SICILIAN SCAMPI LANGOUSTINE: 西西里小龍蝦意大利青瓜蛋汁意粉,濃厚青醬汁食落非常CREAMY,食到底部會發現有好多龍蝦肉,正!
意粉真係冇乜頭緒揀邊個,呢2個都係店員推薦,一於就試下!
2種pasta用嘅麵都有所不同,配番其醬汁,非常特別
Main
FASSONA BEEF GRILLED TENDERLOIN: 上菜係用大鐵板,來自阿爾卑斯山嘅意大利神牛FASSONE,脂肪較少,充滿肉感。烤牛配搭4種唔同調味,配有一番風味
Side
Italian style roasted potato: 外皮脆香,而入面亦好入味
mashed potato: 薯蓉打到好滑身
DESSERT PLATTER: 甜品拼盤打卡一流,Tiramisu唔會好粉,反而好creamy。另外配有4款口味朱古力、奶凍、GELATO LOLLIPOP、伏特加檸檬雪葩。配埋一杯濃郁果香味嘅甜酒,為整餐飯畫上完美句號