2023-12-14 37 views
#搞串個pantry要慶祝特別日子🥂,可能會諗到食高級日本料理🇯🇵。除咗早排興嘅omakase🍣,其實仲有其他精緻、又有特別體驗🌟嘅選擇。我哋今次去到一間位於 #上環 地鐵站E2出口🚇商場,環境好好嘅日式 #鐵板燒 餐廳🔥。我哋揀咗🇦🇺澳洲鮑魚二人前+美國牛肉薄燒+厚燒($2680)。🦀蟹肉牛油果配三文魚子蟹肉同埋牛油果🥑整成綿密嘅醬,好有鮮味😋。青瓜片🥒、櫻桃蘿蔔令到口感多咗一重清爽😝。而三文魚子好有鮮香味🌊,做到和風感覺。👑澳洲黑邊鮑魚三食鮑魚真係好大隻、好震撼😍!薄切鮑魚用簡單嘅調味🧂,黑椒、牛油、白酒帶出香味♨️,同時突顯鮑魚嘅鮮甜。厚切鮑魚🔪就用XO醬、牛油調味🤤,更加香口濃郁,而且食得出鮑魚嘅彈牙🫦,好滿足。鮑魚裙邊用蒜炒好香🧄,口感鮮嫩軟腍,好好食。🐚北寄貝北寄貝嘅火候啱啱好🔥,彈牙,而且保留到鮮甜嘅味道👅。而裙邊同樣都係鮮嫩。貝殼嘅湯汁有木魚湯同埋昆布絲🌊,更加帶出鮮甜。湯底仲有透明軟腍嘅北寄貝腸🤩,口感特別。🎏白甘鯛立鱗燒半煎炸方法💥令到每一片鱗片都好香脆,賣相📸定同埋酥脆嘅口感都好正。魚肉🐟用油潑同埋焗熟嘅方法燒,口感夠嫩滑💕,而且味道好香。而醬汁有海膽醬嘅香濃🥳,又
#搞串個pantry

🦀蟹肉牛油果配三文魚子

👑澳洲黑邊鮑魚三食

🐚北寄貝

🎏白甘鯛立鱗燒
半煎炸方法💥令到每一片鱗片都好香脆,賣相📸定同埋酥脆嘅口感都好正。魚肉🐟用油潑同埋焗熟嘅方法燒,口感夠嫩滑💕,而且味道好香。而醬汁有海膽醬嘅香濃🥳,又有洋蔥嘅甜味🧅,好夾。

🍶清酒煮蜆
蜆肉係啱啱熟嘅粉嫩顏色😆。一入口首先食到好濃郁嘅鮮味🌊。之後就有清酒嘅香味🍶,感覺辛口。而且湯底香甜🍬,唔會有苦味。

🥩肉眼薄燒、美國牛柳厚燒
師傅用低溫慢火🌡️,將蒜片生炒到金黃香脆🏅,入口香、酥、脆,好有驚喜😍!肉眼薄燒裏面捲住金黃嘅炸蒜🧄、帶甜嘅洋蔥蓉🧅、香口嘅蔥花🌱,連埋濃郁嫩口嘅牛肉好夾🐮。焗熟嘅美國牛柳🐄,保留住好多肉汁💦,流出好濃嘅牛肉、油脂香味😋,而且口感軟腍。

🍳高菜漬炒飯、麵豉湯、漬物
帶酸嘅高菜漬、甘筍粒、洋蔥粒🔥,配埋煎到又香又脆嘅流心太陽蛋🍳,令到炒飯真係好滿足、好日式🎌。師傅整蛋炒飯嘅手法利落🕶️,不停兜炒,令到飯粒粒粒分明👅,口感好好。

🥗炒蔬菜
用咗簡單嘅黑椒調味🧂,同時間可以食到板燒香味🔥,熟度啱啱好🥬,保留蔬菜嘅清新感覺🎐。

🍮甜品
麵包首先蘸咗煎香咗嘅牛油🧈,再蘸糖煎到焦糖化、起泡🫧,最後凝固成香脆嘅焦糖表面🍮。一啖除咗食到脆焦糖👄,下一層有牛油香🥳,底層仲有牛乳麵包🍼綿密嘅感覺。
澳洲黑邊鮑
甘鯛立鱗燒