2023-09-12
「鮨一」位於荃灣西食街裡面,地理位置好方便,地鐵站行過去好近。入到餐廳,店員安排我地坐bar枱,可以睇住師傅製作美食。餐廳食品種類多元化,其中有刺身、壽司、爐端燒同一品料理等,店員都推介左招牌菜式比我地,態度好友善❤️鮨一千層海膽飯 (小) $198必食推介!呢個份量十足嘅千層海膽飯送上枱時已經相當驚喜!海膽堆成一座小山,海膽好肥美,口感細膩綿軟,味道鮮甜,底下仲鋪左一吞拿魚蓉,口感綿綿,啖啖飯都食到海膽同吞拿魚蓉!季節白身魚薄造 $98今日嘅時令白身魚刺身係剝皮魚😊剝皮魚肉質比較煙韌彈牙,片成薄片後魚肉呈奶白色;由於味道較為淡雅,清甜中帶魚香,蘸一蘸柚子鼓油,多了一重清新的柚子香味,口感清爽但又帶豐腴潤澤口感。真鯛刺身 $68刺身厚身,真鯛味道清淡優雅,肉質鮮甜富有彈性,愈嚼愈釋放出油脂甘甜。上十貫目 $218有10款用料新鮮嘅壽司😊例如海膽、帶子、三文魚同油甘魚都新鮮肥美,魚類壽司充滿魚油香,其餘都鮮甜美味。甲羅燒 $98裝滿蟹膏的蟹蓋上面放左一隻生蛋黃,混和蟹肉、蟹膏同蛋黃再塗上多士到,食落同時有蟹鮮味同脆口既口感,食落滑溜,蟹味濃郁,滋味非常!清酒煮蜆 $62蜆肉用上白蜆,味道清
鮨一千層海膽飯 (小) $198
季節白身魚薄造 $98
真鯛刺身 $68
上十貫目 $218
甲羅燒 $98
清酒煮蜆 $62
蜆肉用上白蜆,味道清甜無沙,蜆肉脹卜卜,而清湯亦滲出微微清酒味道,清酒加上蜆的鮮味,味道香濃美味。