2022-01-07
2021年最後一餐晚餐選擇左係有唔少人推介嘅肥後屋居酒屋食,地點夠便利倒數,又可以支持一下小店💛。小店樓面得一位店員,帶位take order出餐一腳踢,但仍然十分殷勤,非常難得。廚房則密密接order密密燒,每款食物都非常高質,完全冇因order太多而犧牲味道同品質,真心讓人驚訝。小店都好貼心,係前幾天就send定menu比我pre-order左部分食物,有d食材特別係海鮮係需要預定嘅,想試嘅朋友可以留意一下。小店食物款式很多,霎眼睇有過百款,非常厲害。肉串燒方面,特別推介安格斯肉眼同和牛串。安格斯肉眼燒得啱啱好,非常juicy同有牛味,係我當晚最愛嘅第3位。和牛串一件件,每件都散發著油脂滿滿嘅幸福感,大愛~ 明太子雞翼都燒得超香口,皮脆肉嫩,明太子香味係口內爆發,好惹味!牛舌不過不失,再厚切d就perfect。雞皮控朋友仲獨自encore左多串雞皮。強烈推介海串燒!首先上嘅明太子熱辣辣,鹹香十足,做佐酒小吃一流,一邊飲金啤黑啤一邊食明太子,簡直爽!紫蘇廣島蠔係我當晚嘅Top Pick,廣島蠔好新鮮,鮮甜蠔汁一咬就爆出嚟,第一次試蠔同紫蘇葉呢個combo,超有驚喜,係味蕾嘅衝擊,我地
強烈推介海串燒!首先上嘅明太子熱辣辣,鹹香十足,做佐酒小吃一流,一邊飲金啤黑啤一邊食明太子,簡直爽!紫蘇廣島蠔係我當晚嘅Top Pick,廣島蠔好新鮮,鮮甜蠔汁一咬就爆出嚟,第一次試蠔同紫蘇葉呢個combo,超有驚喜,係味蕾嘅衝擊,我地食完一串就秒速追加多一串就知有幾吸引啦~必試!魷魚筒有咬勁,過口癮一定唔會少得佢。
海小食清酒煮硯需預訂大大碗,非常清甜,吃得多肉take a break balance下都唔錯!
唔知大家平時去餐廳會唔會覺得order菜類或素串燒好似好唔抵,錯啦!我強烈推介你一定至少order芝士油揚,店員重新佢唔係叫腐皮😂,芝士油揚帶著腐皮嘅質感,甜得嚟又唔膩,重點係一咬裡面嘅芝士仲會拉絲,OMG,係味覺視覺雙重享受!芝士油揚係我當晚嘅第2位,搞笑嘅係我地encore多串冇幾耐就聽到隔離枱都跟我地encore多串,真係吸引~甜薯 、玉子同意大利瓜Zucchini嘅火候都控制得好好,一d都唔燶仲保留水分,唔錯唔錯。
澱粉類睇嚟好普通但內有乾坤,燒飯團同芝士年糕係我當晚最愛嘅第4同5位。之前試過自己動手爐邊燒飯團,原來係超難同好容易黐底,最後要店員幫忙才勉強成功。肥後屋嘅燒飯團有原味/紫蘇/明太子/梅,明太子死忠嘅我地當然揀左明太子。嘩!嚟到兩個燒飯團燒得好靚,微燶兼散發著熱氣,配紫菜一咬更不得了,脆卜卜有煲仔飯飯焦嘅口感但又唔黏牙,配明太子有唔會過鹹,不得了!芝士年糕嘅芝士幼滑,年糕好軟,口感超正~
肥後屋係我so far食過嘅串燒居酒屋裡面最好嘅,食物款式多有高質,簡單嘅食材都有驚喜,大推介!為我2021美食之旅畫上完美句號!💛
(P.S 一個post最多只可以upload12張相,Menu 另外upload係圖片section~)