2020-05-14
忍左咁多個月,昨晚終於約到好耐無見嘅好友一聚!😁為方便大家,我哋約左喺尖沙咀晚飯😋食完晚飯,咁耐無見,點捨得咁快走呢?!☺️當然要去食個甜品先啦!於是行下見到依間I CREMERiA,裡面有位可以坐再傾下計,幾好👍!再睇下門口個menu,都幾吸引😍因為我哋都喜愛綠茶🙂二話不說,就依間!好友想試下個Crepe, 我就選左寫住No. 1嘅高知縣沢渡茶大福芭菲杯。但相信因為商場做緊一d promotion 關係,好多人拎住d coupons黎買雪糕/Crepe😑等左大約15分鐘先有位,到排隊落單又要等(因為佢得2個員工做嘢)🙄終於到我可以落單,點知佢話Crepe要等30分鐘😅雪糕就快d, 所以好友就選過另一款要宇治抹茶雪糕加有機玄米。都好快就叫到我地號碼取雪糕了,我同好友嗰2杯,不同之處係我多佢幾種配料,包括:大福 (好似糯米糍咁,但又唔係,佢裡面有d好似紫菜碎嘅嘢,味道係好味嘅😜)、紅豆 (不錯,有口感唔太甜,唔會只係一pat嘢咁😁) 、最低層有層綠色裡面有d好似寒天嘅嘢,但又帶有少少冰碎,幾特別,我個人嚟講覺得幾好食😋) 。而雪糕呢,我同好友嗰杯都係一樣嘅,來自日本的宇治綠茶雪糕,我同好友
都好快就叫到我地號碼取雪糕了,我同好友嗰2杯,不同之處係我多佢幾種配料,包括:大福 (好似糯米糍咁,但又唔係,佢裡面有d好似紫菜碎嘅嘢,味道係好味嘅😜)、紅豆 (不錯,有口感唔太甜,唔會只係一pat嘢咁😁) 、最低層有層綠色裡面有d好似寒天嘅嘢,但又帶有少少冰碎,幾特別,我個人嚟講覺得幾好食😋) 。而雪糕呢,我同好友嗰杯都係一樣嘅,來自日本的宇治綠茶雪糕,我同好友都一致覺得好味👍,滑而不太甜,不膩,坊間有好多綠茶雪糕都比較偏甜,依隻適中,唔錯!
總括黎講,我覺得同朋友坐低傾下計咁食,大家叫不同的款share下係ok嘅;但我唔會自己去買黎當甜品邊行邊食羅,因爲價錢都唔平😌不過人地有優惠券係唔同d嘅~~