2018-11-24
難得平日放假黎到西貢,朋友想去間cafe hea下,揀左呢間係IG好紅嘅cafe,俾佢啲牛油果吸引左。環境: 純白色牆身+木系傢私+清新小盆栽我唔會話呢度係文青打卡地,反而覺得係一間令人忘憂嘅舒服Cafe Organic Scrambled Egg on Sourdough Rye (with avocado and rocket) 🥚🥑HK$95炒滑蛋加牛油果呢個組合無得輸😋賣相非常吸引,打卡影相一流!我會俾滿分呢個炒滑蛋,好滑好香而且質感完美,唔會散晒一pat pat又唔會太過固體/結實。少少咸味嘅炒滑蛋,配上剛熟嘅牛油果,同軟熟帶牛油香嘅Sourdough麵包食好夾啊!最讚嘅係上碟影完相啲嘢食仲係熱的🔥最愛熱/暖的食物了~*唯一挑剔嘅係本人唔鍾意食pepper,佢上碟前已經撒左好多上去,建議同我一樣唔鍾意食pepper嘅人點菜時預先走定pepper啊🚨Chai Latte ☕️ HK$36泰茶牛奶咖啡小小咖啡因都唔飲得嘅我無嗌嘢飲,朋友嗌左呢個Chai Latte,一問之下原來係冇咖啡因的,佢係用啲好似Chai Tea味嘅食材調配出黎,飲到輕輕嘅薑味同牛奶味,好特別,西貢限定無咖啡
環境: 純白色牆身+木系傢私+清新小盆栽
Chai Latte ☕️ HK$36
泰茶牛奶咖啡
小小咖啡因都唔飲得嘅我無嗌嘢飲,朋友嗌左呢個Chai Latte,一問之下原來係冇咖啡因的,佢係用啲好似Chai Tea味嘅食材調配出黎,飲到輕輕嘅薑味同牛奶味,好特別,西貢限定無咖啡因Chai Latte,值得一試😋
因為平日嘅下晝嚟,隔離只有一枱客人,另外仲有一台坐戶外嘅外國人,我哋應該坐左成兩個鐘,嘢食係小小貴不過當tea食嘅話share其實啱啱好,利申我一啲都細食,其實食完都好飽。