2012-05-03 293 views
今日出糧, 心情輕鬆, 與四位同事外出飲茶, 吹吓水. 同事都是慳家人, 所以點的都是午市優惠點.燒腩仔飯是一碗飯加一碟餸, 燒腩仔的皮夠脆, 沾上介辣醬, 是美味的. 白飯飯粒分明, 軟腍適中, 幾有口感. 油雞飯是雞髀位, 正!肉夠滑, 皮亦不厚. 金錢肚夠腍, 很惹味, 份量亦適中. 蝦腸粉點了二碟, 大大隻蝦, 有翠肉瓜片, 腸粉亦不算厚, 將腸粉浸透在有少許甜味的豉油中, 味道幾好.. 燒賣有四大粒, 每粒燒賣頂都有一隻大蝦, 賣相很好. 因為唔夠分, 無得食, 唔知好唔好味. 湯鮮竹卷點了二碟, 放了湯的感覺好似健康些, 沒有醬汁, 少了肥膩感. 山竹牛肉有三大粒, 混了少許馬蹄粒, 味道是可以的.馬拉糕算幾鬆軟, 甜甜哋, 幾好.蘿蔔糕共三件, 都有點厚度, 沒有切得太薄或者崩角的情況出現, 不過煎得可以更透, 口感會更好. 這裡沒有人多擠迫的環境, 所以一邊嘆食物, 一邊傾傾講講, 間唔中又望吓電視節目, 有忙裡偷閒的感覺.

油雞飯是雞髀位, 正!肉夠滑, 皮亦不厚.

金錢肚夠腍, 很惹味, 份量亦適中.

山竹牛肉有三大粒, 混了少許馬蹄粒, 味道是可以的.
馬拉糕算幾鬆軟, 甜甜哋, 幾好.

2012-03-27
$38 (Lunch)