2017-07-27 76 views
放工之後, 係附近的唐樓, 隱藏著繁華都市的浪漫, 在時代廣場對面, 可以看到天橋上行使的車, 自己放下急速的步伐去慢慢享受一頓浪漫法式的晚餐!~自家制麵包,2款醬料(辣肉腸南瓜&咖哩茄子醬亦都係自家制) 加經典欖油同醋!  配搭好新鮮~辣肉腸醬味道突出又濃郁, 很好食!香煎北海道刺身帶子椰青蛋白凍 帶子肉厚, 廚師還把煎煮時帶子所產生既汁水都用匙裝起, 更能原汁原味地食到帶子鮮味, 另外蛋白凍係用椰青水所做, 可加點椰絲增強椰香味配上帶子, 感覺新鮮, 亦都好配合!蟹肉白菌忌廉濃湯蟹肉口感唔算粗粒, 一絲絲連同白菌既濃郁菇菌香味, 口感好順滑香煎鵝肝配紅酒黑醋燴乾蔥鵝肝夠厚身, 雖然表層有點過火, 但內裡仍保持粉嫩, 入口便溶化, 幼滑甘香, 醬汁用了紅酒, 黑醋同糖煮成, 加上乾蔥帶出鵝肝既甘香濃郁食完濃味既鵝肝, 侍應細心地送上雪葩 , 可以清清味蕾, 減低膩口感覺, 蕃石榴味道很清新香草紅酒燒汁燴澳洲和牛牛面頰, 配牛肝菌玉米糕牛面頰用紅酒繪左2-3日, 再慢煮至腍, 保持肉嫩味濃, 餐刀還未使力切, 就鬆化地分開成肉塊去吃, 酒味唔會重, 但整塊肉都有濃香紅酒味, 齒頰留香,

辣肉腸醬味道突出又濃郁, 很好食!
香煎鵝肝配紅酒黑醋燴乾蔥
香草紅酒燒汁燴澳洲和牛牛面頰, 配牛肝菌玉米糕
牛面頰用紅酒繪左2-3日, 再慢煮至腍, 保持肉嫩味濃, 餐刀還未使力切, 就鬆化地分開成肉塊去吃, 酒味唔會重, 但整塊肉都有濃香紅酒味, 齒頰留香, 另外玉米糕加入牛肝菌壓製成, 配上原先的牛肉既汁, 組成好合拍既味道
香蕉榛子牛奶慕絲
香蕉榛子牛奶慕絲, 賣相很精緻, 特別是用玻璃杯裝著甜品, 有如小植物一樣的造形.
慕絲口感細滑Creamy, 香蕉同奶味都很突出, 而且還有香蕉蓉,  加上曲奇碎同開心果仁碎增加口感同香味, 完美的甜品!

但是甜品之後, 還未完的, 法國晚餐追求完美的sweet memory, 叫 Petit fours 有蝴蝶酥, 朱古力榛子, 咖啡朱古力, 配以花茶作ending!  簡直perfect dinner!

因為第一次上來只用了Like+share fb, set dinner 95% promotion, 埋單時侍應送了張coupon 下次可以 85%或 FREE 6 OSYTERS, 更抵食!

2017-07-12
Type of Meal