2024-01-31
估唔到呢間係荃灣廣場既新開中菜館有咁多野食,中午同屋企人黎試真係好有驚喜🐉水晶鮮蝦餃🐉水晶鮮蝦餃的味道真係無得輸👍🏼!佢哋啲皮真係薄到即刻透明,感覺好似一啲水晶咁晶瑩剔透,咬落去卻唔會覺得廉價,反而相當有彈性,口感好好👅。蝦仁方面更加唔使講,新鮮得黎又大隻脆彈得嚟🦐,配上啲自家製嘅蒸魚露喺恰到好處,味道鮮甜得黎又唔會覺得咸。個餃仲加咗啲豬油,令每啖都香滑得黎好惹味😋,有時啲蝦仲會夾住啲筍片或者啲韭菜,口感更加豐富🌿。一籠水晶鮮蝦餃擺到面前,熱氣騰騰,啲皮透咗光睇到啲料,實在太誘惑人喇👀!而家,每次去飲茶,我一定要叫上一籠水晶鮮蝦餃嚟開心地大快朵頤🥢!🎋香煎蘿蔔糕🎋蘿蔔糕口感外脆內軟,外皮金黃酥脆,內裡就蘿蔔香氣四溢,外脆內軟,絕妙既口感同味道絕對會係一食難忘!☘️酒香豬潤燒賣☘️第一次食呢款燒賣,入口即化豬潤粉嫩多汁,酒香四溢,燒賣亦好彈牙,感受到肉質既鮮嫩同酒香既融合,一種幸福感無法言喻,絕對係美食家們既最愛!個燒賣嘅皮滑溜溜嘅,好似蛋皮咁,一咬落去👄就即刻爆汁。啖啖豬潤嘅肉味好濃郁,啖啖都食到嗲香酒味,食咗一啖仲想食多啖🍴。每一粒燒賣都包得好靚㊙️,好似一件件細緻嘅藝術品🎨咁,完全可見店
水晶鮮蝦餃的味道真係無得輸👍🏼!佢哋啲皮真係薄到即刻透明,感覺好似一啲水晶咁晶瑩剔透,咬落去卻唔會覺得廉價,反而相當有彈性,口感好好👅。蝦仁方面更加唔使講,新鮮得黎又大隻脆彈得嚟🦐,配上啲自家製嘅蒸魚露喺恰到好處,味道鮮甜得黎又唔會覺得咸。個餃仲加咗啲豬油,令每啖都香滑得黎好惹味😋,有時啲蝦仲會夾住啲筍片或者啲韭菜,口感更加豐富🌿。一籠水晶鮮蝦餃擺到面前,熱氣騰騰,啲皮透咗光睇到啲料,實在太誘惑人喇👀!而家,每次去飲茶,我一定要叫上一籠水晶鮮蝦餃嚟開心地大快朵頤🥢! 🎋香煎蘿蔔糕🎋
蘿蔔糕口感外脆內軟,外皮金黃酥脆,內裡就蘿蔔香氣四溢,外脆內軟,絕妙既口感同味道絕對會係一食難忘! ☘️酒香豬潤燒賣☘️
第一次食呢款燒賣,入口即化豬潤粉嫩多汁,酒香四溢,燒賣亦好彈牙,感受到肉質既鮮嫩同酒香既融合,一種幸福感無法言喻,絕對係美食家們既最愛!個燒賣嘅皮滑溜溜嘅,好似蛋皮咁,一咬落去👄就即刻爆汁。啖啖豬潤嘅肉味好濃郁,啖啖都食到嗲香酒味,食咗一啖仲想食多啖🍴。每一粒燒賣都包得好靚㊙️,好似一件件細緻嘅藝術品🎨咁,完全可見店家嘅用心同埋手藝。酒香同豬潤完美地融合埋一齊,絕對係燒賣中嘅極品👑。 🌴烤椒桂花蚌🌴
將桂花蚌同青椒完美結合一起,椒香同桂花蚌既鮮味融合在一起,味道香濃,每一啖蚌肉都煙韌爽彈,食到蚌既鮮亦食到椒既辣,好香口惹味!