2016-03-27 1037 views
諗住去附近興記食碗麵然後過對面做gym, 點知興記放假閂門,反而俾機會我去一排無食過既三六九。三六九近年有唔少旅客捧場,坐位比較緊張,今日唔算好多人,正合心水。環境係舊式格局,令人專心品嚐美食(咁都得) 去親上海館,都係叫回鍋肉菜飯,貪惹味好餸飯,陣間做gym又要努力d喇五十幾蚊(包埋加一), 有湯有餸有飯(菜飯另加錢), 灣仔黎講ok啦紅青蘿蔔豬骨湯熱辣辣,清清地,幾舒服。 回鍋肉其實唔難煮,最緊要醬汁唔可以"杰撻撻"一pat 野, 反正上海菜講求濃油赤醬,油d 濃味d都唔怕! 呢到炒得都唔錯,稍嫌係肉切得薄左少少。筆者食過其他地方有"厚切版", 正好多架!菜飯超大碟!!味道唔錯,應該係"即撈"個隻,保持菜青綠有口感,飯又唔會立口,好過將菜放埋飯裏面焗甚至煲個d 啦最後竟然食得哂成碟飯,唔知要做幾多運動先減得返喇

環境係舊式格局,令人專心品嚐美食(咁都得

回鍋肉菜飯
紅青蘿蔔豬骨湯熱辣辣,清清地,幾舒服。

菜飯超大碟

最後竟然食得哂成碟飯,唔知要做幾多運動先減得返喇
2016-03-26
$57 (Lunch)
回鍋肉菜飯
  • 回鍋肉