2020-01-05
今晚係銅鑼灣總統戲院睇戲,順道去對面謝斐道搵野食。見到永年士多,即刻念念不忘上次喺永年冰室食嘅車仔麵!這裏地方較細,只有幾十個座位,以自助形式先買飛後取餐 。裝修整潔光鮮,大大隻字永年招牌。店內亦放置微型懷舊模型,滿足打卡用,食物就主力做車仔麵和經典小食!招牌大碗麵有豬腸、魚蛋、雞翼、蘿蔔、豬皮、豬紅、雞翼尖、紅腸、菜、魷魚。 唔使揀包羅 萬有經典車仔餸,識食梗係揀食油麵!豬腸瘦乾淨鹵水入味,陳皮魚蛋經典製作, 蘿蔔清甜無渣腍身入味,水魷魚新鮮爽口!自選餸 車仔麵紅腸、魚蛋、雞翼、蟹子丸、牛丸,河粉 加紫菜。 個人覺得車仔麵除咗餸材料之外, 湯底亦都好重要。永年這方面做得相當出色,滷水醬油湯底清甜,咸度適中配車仔麵一流! 仲可以揀不同辣度醬汁,十分貼心。腐乳西生菜靈魂就是辣椒腐乳,甘香醇厚味濃有質感,配合辣椒鮮辣嗆口,令清淡生菜味覺昇華,回味無窮!咖央多士咖央醬新鮮芳香,質感有如西方果醬,不會過甜。塗上厚多士,烘焙得外脆內軟熟,口感滿足。菠蘿冰顏色鮮豔吸引,啖啖菠蘿肉絕不吝嗇。 童年嘅回憶全部返曬嚟! 我就是喜歡那 種菠蘿果汁糖嘅味道,滿載以前燦爛笑容的快樂!
招牌大碗麵
大碗麵