2023-05-17 23 views
今日去朋友屋企附近食日本野,位置唔算方便,但好彩外面就有大大個咪錶停車場、重有電單車骨位,方便有車人士。門口外裝修已經好特別,有少少度假feel,而且有一兩個窗邊位,可以喺外面影入去打卡!入到去裝飾等都好有懷舊玩味,再加埋唐伯虎既名句,帶點幽默,適合朋友間坐低笑談生活。今晚坐低後餐廳就送左杯cocktail - 是一款以洛神花茶為基調,口感清新怡人,酒精度數不高,適合作為餐前酒,喚醒味蕾。我地揀左個二人晚餐再另加一個串燒。首先有個涼拌海蜇-多汁、酸酸甜甜,海蜇又爽脆可口。龍蝦麵豉湯,入口比較清淡,有d脆口的粒粒,而且重有龍蝦肉,湯屬於清甜。威士忌燒蠔,威士忌酒應該揮發得差不多,而蠔入口新鮮,算屬於係爽口,重左魚子提升蠔既鮮味,好食。明太子粟米沙律,覺得似明太子燒粟米,燒過的粟米超甜又香口,再加埋明子太醬獨特的微辣,好食😋但醬太多,可以減少啲或者自己撥走去。炸物拼盤-有炸蝦、炸蠔和炸雞。炸蝦好大隻,食落有口感,炸蠔都唔錯,雖然唔算大隻但炸皮夠薄,炸雞肉就都嫩滑。鹽燒虎蝦(另外叫的)- 虎蝦肉質彈牙,而且開邊,食落好方便。串燒拼盤-牛柳、五花肉、車厘茄和燒菠蘿。牛柳粒串燒有少少黑椒蜜糖味、

我地揀左個二人晚餐再另加一個串燒。

首先有個涼拌海蜇-多汁、酸酸甜甜,海蜇又爽脆可口。

串燒拼盤-牛柳、五花肉、車厘茄和燒菠蘿。牛柳粒串燒有少少黑椒蜜糖味、口感軟腍。五花肉比較肥,所以好香。燒車厘茄和菠蘿基本上是無得輸。

玉子蟹柳蟹肉蟹膏大混集煲仔飯-超好食,熱辣辣上枱,超多蟹膏蟹肉,溝埋落飯食超級鮮味。而且玉子燒都啱啱好,蛋香味濃,超級推介。

最後甜品有Tiramisu配朱古力雪糕,Tiramisu入口細滑,帶有少少咖啡色配埋比較甜既朱古力雪糕,平衡一下,雪糕入面重有黑朱古力碎。