2023-07-04 230 views
行過土瓜灣舊街,見到呢間新開既餐廳靚靚地一直想試下。今日收工又經過,望下餐牌,「紐西蘭肉眼扒」$328。心諗土瓜灣舊街求其一條街都敢收呢個價錢,應該有啲信心。驚中伏上黎OpenRice望下: 10好評、1中等、零負評。心諗應該無死就入左去。點左「紐西蘭肉眼扒」$328晚餐。首先上既係餐湯質地同口感幾特別,味道就一般。跟住上頭盤,一隻焗蠔,味道都唔差。點知上主菜,一望就覺得唔對路,塊扒出奇地大但極淡色、同塊肉旁邊既脂肪質地好唔對路,醃過粉既嘅脂肪先會咁質地/形狀。心諗無理由既,土瓜灣咁既價錢,應該錯覺黎架啫。切開一舊黎食,跟住我真係呆左…極鬆散既肉質,零牛味既肉,同好明顯係落過粉既口感,真係茶餐廳雜扒飯既質素。咁都收我328蚊?!我堅係呆左。呆多陣我切多一舊黎食,一樣咁難食。一路咬一路心諗都幾唔好彩,328大元食啲咁既野,又心諗生意係咁難做要賺到咁盡… 呆下呆下發現自己咬左好耐都無吞,原來真係難食到吞唔落。跟住我含住舊肉,呆左3-5分鐘。我都有唔少朋友搞餐廳,知生意唔易做,但我真係連吞都吞唔到,食唔落,我心諗係咪就咁埋單走算呢?但你生意難做我搵錢都唔易呀,無理由你咁難食收我300幾蚊架?

點左「紐西蘭肉眼扒」$328晚餐。

餐湯

紐西蘭西冷扒

呆坐完我忍唔住叫佢地搵老闆黎,佢地話老闆未返,問我咩事。我話你塊牛扒茶餐廳質素,落過粉,你收我328大元,我真係過唔到自己嗰關,食唔落。佢地話佢地唔落粉,我心諗唔落粉可以咁既質地真係犀利。

佢地問我轉唔轉其他野,我話唔洗,大佬退完野比人加料點算?我叫佢地退左佢收返我食左既錢算。

佢地話要問下師傅先,攞左份野入去成5分鐘,之後出黎話收我58蚊個湯同頭盤。我照比左。

走既時候我同佢地講,塊野你真係自己切舊試下。其中一個員工話,我地試左,真係難食過花園餐廳。我話咁你明白我點解要退啦。

呢篇野真係唔打唔得,因為我唔想有人重覆我既經歷。味道同性價比都係負十分。