3 day(s) ago 0 views
今日同朋友去咗土瓜灣嘅遇上你食咗晚餐我同佢揀咗-自家秘製火山骨火山骨味道濃郁,肉質嫩滑,搭配獨特醬汁。呢個係應該一定要試,因為佢整得好腍,秘製醬料香氣增添了肉的層次感。十分鼓勵一定要食這個。-芝士解茄焗厚切豬扒飯呢個係「鎮店豬寶」豬扒全搭在豬扒飯面上。外脆內嫩,芝士濃郁與番茄酸甜是perfect 。焗的過程使芝士融化,增添了整體香氣。-凱撒沙律麵包粒整得好脆,唔會太硬,呢樣嘢稍為驚喜。羅馬生菜脆口,搭配脆脆培根,清新又滿足。我哋只要喺社交平台嗰度like就可以食一個甜品啦😍😍😍今日是藍莓芝士蛋糕🫐藍莓酸甜搭配滑順芝士蛋糕,口感柔和又不膩,底部的餅乾層增加了脆感
今日同朋友去咗土瓜灣嘅遇上你食咗晚餐
我同佢揀咗

-芝士解茄焗厚切豬扒飯

-凱撒沙律

我哋只要喺社交平台嗰度like就可以食一個甜品啦😍😍😍
今日是藍莓芝士蛋糕🫐
4 day(s) ago 0 views
遇見您 📍土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖⭐️ 自家秘製火山骨 細份$88比起坊間一般嘅泰式火山排骨,佢嘅味道似中式調味,滿滿嘅蒜香同埋芫荽味!雖然佢係細分,但係其實都已經好多,同埋煮到啲肉好腍,好容易就可以拆到骨,超滿足!⭐️ 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108估唔到佢係咁大份😂 豬扒份量好多,而且肉嫩唔鞋唔痴牙!酸酸甜甜好易入口 ✨⭐️冬陰功意粉 $108個人覺得最出色嘅就係呢一個冬陰功味嘅意粉🍝呢排食過好多間冬陰功意粉,但係呢個係令我覺得最物超所值嘅!佢唔會太過酸,然後有少少辣辣地,我係keep住狂食🤣 而且佢有幾多海鮮,包括有帶子、青口、魷魚,已經完全超出我預期🤣 推薦!
遇見您
📍土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖
⭐️ 自家秘製火山骨 細份$88

⭐️ 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108

⭐️冬陰功意粉 $108
個人覺得最出色嘅就係呢一個冬陰功味嘅意粉🍝

1K
5 day(s) ago 0 views
呢間餐廳位於土瓜灣既西餐廳,環境浪漫又有少少酒吧格調甘,呢度出名既火山骨同埋焗豬扒飯,所以我地都黎食下,叫左份細既火山骨,調味好特別加埋叫左辣味既醬汁食落好香口,少少辣又少少甜甘,呢度既火山骨分左細份同大份,細份好似有d未夠喉既感覺想繼續食多幾啖甘,下次要叫大份先得。另外豬扒飯係即叫即焗既要大約整20分鐘左右所以想食記得早少少叫呀~免得遲左叫要等好耐,佢塊豬扒比起平時食既更厚切,下面仲好開心係炒飯底,芝士同蕃茄醬汁都好夠味。

今次覓食在土瓜灣‼️年尾食豪左,年頭就要收斂返啲~~呢一區有好多平民美食,朋友推介食呢間冰室cafe!點解叫冰室cafe⁉️因為食物種類係平時冰室都有嘅美食,但環境就係cafe格局「芝士鮮茄焗厚切豬扒飯」鮮茄汁唔會杰撻撻,甜酸味好適中好香新鮮蕃茄嘅清新口味,炒飯底炒到粒粒夠乾身,最加分係豬扒好有彈性,唔會比鬆肉粉醃到冇晒口感!「野菌忌廉酥皮湯」呢個忌廉湯濃而不膩❤️菇菌味好香,仲有粒粒野菌嘅口感果然係主廚推介‼️「自家秘製火山骨」泰國夜市名物,好多香港人都鍾意其震撼感~~用豬脊骨推疊成一座山,肉質一啲都唔鞋,醬汁有別於泰式辣汁,味道係秘製醬油,個人覺得泰式辣汁會開胃啲
今次覓食在土瓜灣‼️
年尾食豪左,年頭就要收斂返啲~~
呢一區有好多平民美食,朋友推介食呢間冰室cafe!
點解叫冰室cafe⁉️

因為食物種類係平時冰室都有嘅美食,但環境就係cafe格局

「芝士鮮茄焗厚切豬扒飯」
鮮茄汁唔會杰撻撻,甜酸味好適中

好香新鮮蕃茄嘅清新口味,
炒飯底炒到粒粒夠乾身,
最加分係豬扒好有彈性,唔會比鬆肉粉醃到冇晒口感!

「野菌忌廉酥皮湯」
呢個忌廉湯濃而不膩❤️
菇菌味好香,仲有粒粒野菌嘅口感

果然係主廚推介‼️

「自家秘製火山骨」
泰國夜市名物,好多香港人都鍾意其震撼感~~
用豬脊骨推疊成一座山,
肉質一啲都唔鞋,醬汁有別於泰式辣汁,
味道係秘製醬油,個人覺得泰式辣汁會開胃啲

2025-01-02
Type of Meal
Dinner
遇見您 @encounter.bnr 📍:土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖🚗:土瓜灣地鐵D1出口 步行7分鐘📞:+852 2889-2238💲:~HKD120/head for dinnerFood quality✔️:野菌忌廉酥皮濃湯配松露油、自家秘製火山骨(細)👌🏼:芝士鮮茄焗厚切豬扒飯總結:😋外表睇落係間西餐廳 但餐牌一開招牌竟然係快餐店嘅焗豬同泰菜嘅火山骨 仲有意大利粉扒等西餐 真係間頗多元化嘅餐廳😋嚟到試咗三樣招牌 火山🌋骨 酥皮湯同焗豬 當中最好食就酥皮湯 落好足料 每啖都食到顆粒嘅菇 香而濃郁 個人覺得可以落少啲松露油 呢個好飲😋火山骨都推薦 冇諗過竟然連泰菜都有 好細心咁分大同細 叫咗細份$88都好大份 有5-6舊 調味就落咗蒜頭芫荽🌿葱 肉質都頗軟腍 不過食落似中式風情多啲 香港版嘅火山骨😋環境有裝修所以真係唔似食緊快餐 坐得舒服 員工都頗友善 會加水執拾得頗勤 🤔招牌焗豬都唔錯 而且佢鮮茄味好香配飯一流 不過焗耐啲會好少少🤏🏼🤔會收加一 大家要留意下
遇見您 @encounter.bnr
📍:土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖
🚗:土瓜灣地鐵D1出口 步行7分鐘
📞:+852 2889-2238
💲:~HKD120/head for dinner

Food quality
✔️:野菌忌廉酥皮濃湯配松露油、自家秘製火山骨(細)
👌🏼:芝士鮮茄焗厚切豬扒飯

總結:

🤔會收加一 大家要留意下
  • 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯
  • 自家秘製火山排骨
  • 野菌忌廉酥皮濃湯配松露油
【土瓜灣fusion浪漫西式cafe💞】「遇見您」….一聽個名就真浪漫🌹今次嚟到土瓜灣呢間fusion浪漫西式cafe,環境優美舒適,係土瓜灣嘅特色小店 !🔶自家秘製火山骨 (細) $88召喚芫荽控!火山骨上大量芫荽🌿,加上秘製醬料醃製,細份大約有3大件,肉質柔軟嫩滑,香氣四溢。🔷No.1 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108(製作需時15-20分鐘)招牌必點!厚切的豬扒經過精心烹調,搭配濃郁的芝士和新鮮的番茄,焗製至金黃香脆。此菜品需時15-20分鐘製作,保證新鮮美味😋。🔶野菌忌廉酥皮濃湯配松露 $68濃湯使用新鮮野菌和奶油製作,口感濃郁,配上酥皮和香醇松露,好滋味🥰。🔷酥炸魷魚鬚配蒜香沙律醬 $68酥炸的魷魚鬚外脆內嫩,配以特製的蒜香沙律醬,味道鮮美🦑👍🏻。#Laglag美食推介#foodielagblah土瓜灣#foodielagblah西式📍:遇見您 (土瓜灣)土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖..........#土瓜灣#美食推介#土瓜灣cafe#特色小店#fusion菜#cafe#火山排骨#厚切豬扒飯
【土瓜灣fusion浪漫西式cafe💞】

🔶自家秘製火山骨 (細) $88

🔷No.1 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108
(製作需時15-20分鐘)

🔶野菌忌廉酥皮濃湯配松露 $68

🔷酥炸魷魚鬚配蒜香沙律醬 $68

#Laglag美食推介
📍:遇見您 (土瓜灣)
土瓜灣漆咸道北423-433號怡輝大廈地下1號舖
2024-12-18
$100 (Dinner)
  • 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯
2024-12-22 146 views
平時都好少黎土瓜灣,因為有特別出名既火山骨而黎🤣🍖自家秘製火山骨(細份)$88第一次食會唔知從何入手,但一支叉同匙羹就可以輕易將骨同肉分離。肉質又滑又軟,除左啖啖肉仲有軟骨👍🏻🧆煙三文魚黑松露蘆筍炒飯 $88炒飯粒粒分明,煙三文魚同黑松露都平均分布到每一啖飯上,有鑊氣。另外加埋爽口既蘆筍,口感更好🫕芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108芝士滿滿既一層,豬扒真係好厚😳鮮茄酸酸甜甜好開胃,飯底係炒飯🌹洛神花玫瑰茶 +$38天氣凍飲熱茶,洛神花茶微酸同時聞到玫瑰花既香味店舖分室外室內,環境都乾淨清潔,裝橫係田園花園風。氣氛輕鬆愉快
平時都好少黎土瓜灣,因為有特別出名既火山骨而黎🤣

🍖自家秘製火山骨(細份)$88

🧆煙三文魚黑松露蘆筍炒飯 $88

🫕芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $108

🌹洛神花玫瑰茶 +$38
天氣凍飲熱茶,洛神花茶微酸同時聞到玫瑰花既香味

2024-12-19
$177 (Dinner)
2024-12-21 114 views
遇見您—位於土瓜灣怡輝大廈地下一間西式咖啡店,餐廳以fusion 菜式為主,開放式吧枱,裝修設計加入左好多綠色植物元素,配上深木色枱凳,令整個環境充滿悠閑、清幽、恬靜既氛圍🪴 推介芝士鮮茄焗厚切豬扒飯,厚切大塊豬扒鋪滿成個焗飯,再覆蓋滿滿蕃茄芝士醬汁,焗得金黃香噴噴,賣相相當吸引🤩 而自家秘製火山骨,店內人氣之選,肉質炆得香嫩,配上秘製醬汁、香菜、蔥粒等調味,食落層次感豐富~ 雖然地理位置未算方便,推薦比住係附近既朋友🧑‍🤝‍🧑
2024-12-20 140 views
自家秘製火山骨 (細) $88以前喺泰國見過但冇食到,竟然喺香港見到就即試雖然點咗細,但竟然有3大嚿,係豬胸骨做嘅,排骨既肉同骨一切就分離,煮得啱啱好,肉質唔會太腍,肉質又嫩滑,最精彩係骨上面有大量芫茜及蔥調味,同埋個特製醬汁,有少少辣,超級好味,推薦💯野菌忌廉酥皮濃湯配松露油 $68至愛嘅酥皮面,加埋濃濃嘅忌廉湯同超級多野菌粒,黑松露味濃郁,口感好豐富好滑😋芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $98厚切豬扒好嫩,口感鬆軟,份量唔少,配埋酸甜鮮茄汁同炒飯底,焗得金金黃黃,啱啱好,必食👍🏻茶餐廳價錢,食物有高級餐廳嘅質素,超級抵食👍🏻👍🏻👍🏻
自家秘製火山骨 (細) $88
以前喺泰國見過但冇食到,竟然喺香港見到就即試

自家秘製火山骨 (細)

野菌忌廉酥皮濃湯配松露油 $68

芝士鮮茄焗厚切豬扒飯 $98
芝士鮮茄焗厚切豬扒飯

茶餐廳價錢,食物有高級餐廳嘅質素,超級抵食👍🏻👍🏻👍🏻
$150 (Lunch)
自家秘製火山骨 (細)
2024-12-14 208 views
小妹同豬去完何文田探朋友,走圍搵野食😋就見到呢間門口好有聖誕🎄氣氛既餐廳🍴再睇吓餐牌見到價錢幾抵,又係食快餐🤩就入去食~由於餐廳🍴裝修得好靚,完全唔似出面既茶餐廳🍴座位闊落,坐得舒服😌自家秘製火山骨🐖🍲呢款火山排骨雖然係小,但份量不少,有3大嚿🌝 排骨既肉與骨之間易分離,肉質好軟腍,面頭亦有大量芫茜及蔥調味,味道👅好似住家湯煲既豬骨味道🤗但特別在於佢既秘製醬汁同平日食既火山排骨泰式風味好唔同…呢款醬汁偏微鹹,非常特別😌芝士鮮茄焗厚切豬扒飯🐖🧀 🍛雖然看似普通的晚飯🥣但呢間焗豬扒飯既芝士🧀做到少少拉絲既效果😎每塊豬扒都有一定的厚度,肉質同樣軟腍鬆軟🤩配埋酸甜鮮茄汁🥫真心不錯及開胃🤤焗法式啤梨撻配雪糕球🍐🍨雪糕球只有一種味道就係雲呢拿味🍨味道正常;焗法式啤梨撻🍐🍰係第1次食🫢中間包住咗一粒啤梨粒,味道甜甜;呢款撻亦非常特別,感覺似蛋糕底,非常鬆軟,與小妹想像不一🤣整體黎講,呢間茶餐廳唔似平日既茶餐廳🍴食物既價錢符合返食物既味道👅餐廳亦會播放音樂及超有聖誕氣氛,相當不錯,感覺好舒閒用膳😙😋

自家秘製火山骨🐖🍲

芝士鮮茄焗厚切豬扒飯🐖🧀 🍛

焗法式啤梨撻配雪糕球🍐🍨

❇️環境設計浪漫,寧靜環境,適合聚餐1️⃣ 自家秘製火山骨特製醬汁,肉吸收得啱啱好,好入味肉質鮮嫩,一咬啲肉就出尼,忍唔住要用手食!2️⃣ 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯厚切的豬扒外焦里嫩,搭配融化的芝士與新鮮的番茄仲要係好吸引嘅炒飯底,讚3️⃣ 蜜糖煙鴨胸沙律鴨胸肉烹調得恰到好處搭配新鮮的沙律菜,非常清新開胃4️⃣ 野菇忌廉酥皮濃湯配松露油超級鍾意脆脆嘅酥皮面濃郁的忌廉湯中融合了超級多細粒野菇,有口感餐廳環境舒服,換碟都好勤快,適合與朋友或家人一同享用!
❇️環境
設計浪漫,寧靜環境,適合聚餐

1️⃣ 自家秘製火山骨
特製醬汁,肉吸收得啱啱好,好入味
肉質鮮嫩,一咬啲肉就出尼,忍唔住要用手食!

2️⃣ 芝士鮮茄焗厚切豬扒飯
厚切的豬扒外焦里嫩,搭配融化的芝士與新鮮的番茄
仲要係好吸引嘅炒飯底,讚

3️⃣ 蜜糖煙鴨胸沙律
鴨胸肉烹調得恰到好處
搭配新鮮的沙律菜,非常清新開胃
蜜糖煙鴨胸沙律

4️⃣ 野菇忌廉酥皮濃湯配松露油
超級鍾意脆脆嘅酥皮面
濃郁的忌廉湯中融合了超級多細粒野菇,有口感
野菇忌廉酥皮濃湯配松露油

餐廳環境舒服,換碟都好勤快,適合與朋友或家人一同享用!

蜜糖煙鴨胸沙律
野菇忌廉酥皮濃湯配松露油
2024-12-12 170 views
係土瓜灣做完野經過見到呢間餐廳好似唔錯就決定試下啦野菌忌廉酥皮濃湯配松露油 呢個湯入口好驚豔到我! 黑松露香味濃郁而且野菌份量好多 再浸埋酥皮食口感好豐富自家秘製火山骨 (細份)一直都好想試火山骨 估唔到細份都有成5舊咁多 豬肉肉質細嫩 灑上大量嘅蔥花同芫荽嚟增香 配埋秘製醬汁食好惹味芝士鮮茄焗厚切豬扒飯厚切又大塊嘅豬扒鋪滿成個焗飯 食落仲有肉汁 米飯吸收哂芝士同茄醬嘅精華 仲有d菠蘿 蛋同洋蔥係入面 帶點微酸好開胃 唔怪之得可以成為招牌
係土瓜灣做完野經過見到呢間餐廳好似唔錯就決定試下啦

野菌忌廉酥皮濃湯配松露油

自家秘製火山骨 (細份)

2024-12-10 162 views
朋友知我鍾意食焗飯,特登帶來我黎呢到試下,喺土瓜灣站行過去都唔係好遠,餐廳環境唔錯,樓底高坐得都幾舒服。芝士鮮茄厚切豬扒飯要等15 20分鐘製作時,厚切豬扒份量都幾多,囗感咬落鬆軟,焗得啱啱好,上面覆蓋融化嘅芝士,都可以拉絲,而炒飯底粒粒分明,唔錯。自家秘製火山骨 話係店內人氣之選,有大份同細份揀,我地揀左大份,一碟有3件。大大件豬胸排,肉質都幾嫰堆疊成火山, 再加埋香菜和蔥粒,秘製醬汁鹹中有甜幾惹味。
餐廳環境唔錯,樓底高坐得都幾舒服。

芝士鮮茄厚切豬扒飯
要等15 20分鐘製作時,
厚切豬扒份量都幾多,囗感咬落鬆軟,焗得啱啱好,
上面覆蓋融化嘅芝士,都可以拉絲,
而炒飯底粒粒分明,唔錯。

自家秘製火山骨
堆疊成火山, 再加埋香菜和蔥粒,秘製醬汁鹹中有甜幾惹味。
2024-12-10 168 views
在高山劇場附近,我遇見了一間有誠意的餐廳——「遇見您」。「遇見妳」不僅是一頓飯,更像是一場與美食的相遇,感受到用心和熱情。餐廳內部環境以木製枱椅為主,簡約卻不失溫馨,空間闊落舒服,還有一個室外區域,適合想感受陽光或晚風的人。這次點了兩道招牌菜,都是店員熱情推介的。在兩道主菜上桌前,先來了一份清新的🏅「經典凱撒沙律」($78)。生菜鮮脆爽口,配上香濃的芝士和脆口的煙肉粒,醬汁調味剛好,不會太膩,為接下來的美味打開了完美序幕。🏅「芝士鮮茄焗厚切豬扒飯」($98),豬扒軟滑入味,配上濃郁的芡汁,鹹香中帶點微甜,不是普通茄膏製作,讓人一試難忘,還附送了一碗香濃的粟米湯,喝一口便覺滿足。🏅「自家秘製火山骨」($88)則是驚喜之作,與常見的泰式風味不同,這裏用生抽和芫荽蔥調味,三大件大排骨肉質鮮嫩多汁,淋而不柴。我忍不住用手拿起來,一口一口拆骨起肉,吃得豪邁又痛快。缺點是食完要去洗手😂。

2024-12-10
$145 (Lunch)
2024-12-06 179 views
搭巴士常常經過土瓜灣,見有很多食店,今日終於決定中途落車,在這裏晚飯。煙三文魚黑松露蘆筍炒飯($88)煙三文魚碎、黑松露、蘆筍和飯炒得均勻,粒粒分明,口感乾爽,不油膩,黑松露味香噴噴,鹹味適中。雞扒滑蛋蓋飯 ($68)大大塊的香煎雞扒皮脆肉嫩,雞肉充滿香草味。蛋蓋也很嫩滑,生熟度掌握得很好。炒雜菜 (跟餐+$38)不同款式的菜蔬皆十分鮮嫩,再加上香濃的蒜蓉,營養豐富而且美味。吉列炸魚拼薯條 ($68)兩塊炸魚塊,不會太厚炸粉,微鹹香口,肉質滑溜,有沙律醬另外配上。薯條香脆不覺油膩,也是微鹹香口,另有番茄醬配上。凍檸茶(跟餐+$8)(另收加一服務費)

煙三文魚黑松露蘆筍炒飯($88)

雞扒滑蛋蓋飯 ($68)

炒雜菜 (跟餐+$38)

吉列炸魚拼薯條 ($68)

凍檸茶(跟餐+$8)

(另收加一服務費)