成日都覺得Omakase 係好貴,今日比我發現咗間性價比高嘅Omakase,好驚喜!而且又好吃~ 「鮨政™ x 大湖清酒」,理念是成為年輕人的第一次 OMAKASE 體驗,餐牌中最便宜的「廚師發辦八貫壽司定食」,只需 $198 即可品嚐多款江戶前手握壽司、前菜、湯品及甜品,非常豐富。店子就喺銅鑼灣Fashion Walk,很有日式風格,一進去就是一排椅子,可以看着師傅製作美食,內裏位置不多,想吃的必須要訂位。我今晚吃的是「鮨政™ x 大湖清酒」最矜貴的 $498 OMAKASE 套餐另外仲配搭埋大湖清酒,客人可以選擇$198 配搭四款清酒,或者$298配搭六款清酒。先來第一杯酒 #大湖大吟釀味道淡花香,不算很濃烈,可以突顯之後吃刺身的鮮味。#茶碗蒸前菜是茶碗蒸及水雲醋物,內有日本高糖蕃茄,酸酸的令人很開胃,茶碗蒸口感滑溜而且附有蟹肉。#磯煮鮑魚用漂亮的玻璃容器盛載,加入煙燻香氣,一打開蓋子煙霧離漫,很有特色。鮑魚爽彈而且鮮甜,鮑魚醬混上壽司飯,味道好濃郁。#甘鯛立鱗燒 師傅以似煎、又似炸的方式將熱油來回淋在魚鱗上,魚鱗直挺挺的站立起來好香脆,配埋個蛋黃醬,魚肉軟嫩好有味覺享受。#刺身三

先來第一杯酒 #大湖大吟釀
味道淡花香,不算很濃烈,可以突顯之後吃刺身的鮮味。

#茶碗蒸

#磯煮鮑魚
鮑魚爽彈而且鮮甜,鮑魚醬混上壽司飯,味道好濃郁。

#甘鯛立鱗燒

#刺身三款
#日本北海道兵庫縣室津真蠔、 #大拖羅 及 #北海道帆立貝
真蠔好大隻好肥美,有海水鮮味,加入酸汁啫喱及柚子皮,令味道清新開胃。
帆立貝好新鮮,而且鮮甜。
大拖羅油脂分布均勻,入口即溶的感覺,非常肥美。
第二款酒是 #大湖純米大吟釀
師傅話用咗16個月釀製,入口果味較重,好適合配壽司飲用。

#真鯛壽司
壽司醋採用日本江户前赤醋,主理廚師混合不同種類的赤醋,加上悉心調配的糖鹽比例祕方,壽司醋不太甜,不太鹹。
真鯛肉質柔軟而且甘甜,油份不多。

#伊佐木壽司
味道鮮甜彈牙

#深海池魚壽司
深海池魚肉質緊緻,油脂豐厚,而且魚油甘香,質感爽脆。

#炙燒鰈魚裙邊 (右口魚)
師傅用火槍炙燒,可以看到好多魚油,入口好有魚油香。
第三款酒係: #大湖特別純米酒
師傅話呢款喺英國拎過獎,飲落有純正米味,有微微的蕉味同奶味。

#炙燒海鰻
鰻魚燒完之後,再加上蒲燒汁,吃到海鰻的細膩。

#紫蘇文甲魷魚壽司
文甲魷魚肉質爽脆,配上紫蘇葉,令到味道更加特別。

#赤貝壽司
好爽口及新鮮
#大湖特別純米酒 (生原酒)
經過無碳過濾,可以更加飲到米嘅鮮味,飲落味道好厚身,而且酒精有18%,配上接着濃味的壽司好適合。

#飄雪紅酒鵝肝吞拿魚壽司
先將鵝肝加入紅酒慢煮 3 小時,再於 -70℃ 的低温下冷藏,吞拿魚選用赤身位置,脂肪含量較低,魚味較濃,鵝肝刨碎鋪滿吞拿魚表面,食落去嘅質地好似雪糕咁 creamy,仲食到酒香,同埋鵝肝嘅香氣,完全係好有驚喜!
下一款酒: #大湖本釀造
稱為地酒,帶有honey 味,飲落去都好爽身

#三色杯
三色杯加入 #北海道浜中小川馬糞海膽 ,飽滿肥美,帶濃郁海膽味而且味道鮮甜,仲有長崎縣出產嘅大拖羅蓉,以及自家製醬油漬的三文魚籽,非常豐富。

湯物
濃湯奶白色,有香甜嘅鮮魚味,非常鮮甜。

最後係 #大湖梅酒
呢款酒係自己種所以無添加,每年只生產5000枝,酸度同甜度剛剛好,好好飲呢

#飛雪鵝肝芝士豆腐
食埋呢個甜品,好嫩滑,芝士味香濃,超滿足

原來呢度午餐跟晚餐的定價係相同,真係非常抵吃!最正莫過於一面飲酒,一面品嚐壽司刺身,過咗一個愉快嘅晚上~
Type of Meal
Dinner