我哋夜晚去左北角嘅一間台灣餐廳「鐵花村」,餐廳嘅環境佈置好精美,天花板上掛滿咗天燈,牆上都貼滿好多明信片,連員工都係台灣人,真係有種身在台灣嘅感覺。服務態度非常好,餐廳嘅員工友善有禮,笑容滿面。上菜速度亦都好快,食物剛上枱嘅時候都熱辣辣嘅,真係令人開心。我哋首先叫咗蕃茄紅燒牛肉麵($69),蕃茄湯好甜唔會用味精,麵條又有彈性,用左入口既急凍麵而唔係乾麵,牛肉亦都好嫩好冧,真係大推薦,一定要試。鹽水雞($40)味道好正,雞肉嫩滑,仲有好多款配菜,唔會覺得膩。綜合煎($48)係台灣嘅傳統蚵仔煎嘅升級版,入面唔單止有新鮮嘅蚵仔,仲有大隻鮮蝦,口感豐富,汁水多多,表面又脆又好食。不過最令我期待嘅係肉鬆起司蛋餅($36),蛋餅皮彈牙,芝士同肉鬆餡料多多,絕對係必點之選!飲品方面,我哋叫咗芝士奶蓋鳳梨紅茶($30)同蜜鮮檸烏龍茶($26)。兩杯飲品都好清新,而且好大杯,仲可以自己選甜度同冰塊,真係貼心。上面仲有蝶豆花做點綴,打卡都一流。如果你想食正宗嘅台灣菜,呢度絕對係一個好選擇!

如果你想食正宗嘅台灣菜,呢度絕對係一個好選擇!