2025-01-29
今日係圍方行街見到新開左間超有特色杭州菜中菜館,環境裝修得好優美,古色古香,處處都是打卡位。望見餐牌都有好多杭州特色菜,而且價錢亦比想像中大眾化。鮮果鵝肝塔殼前菜點了這個賣相相當精緻的鮮果鵝肝塔,外型好似芒果tart,面層鋪滿細細粒芒果粒,入面配搭左鵝肝,加埋外層脆脆口感,令人大開胃口。宋嫂魚羹另外我們點了一客宋嫂魚羹,傳統菜式,比平時飲落會較漿一點點,用料就好豐富,鍾意飲湯羹朋友仔可以試下。蔥香脆皮烤鴨另外係餐牌上見到呢個已經好吸引,底部全是香蔥,好邪惡,中間就放滿烤鴨,香味撲鼻。而且烤鴨好嫩滑,十分推薦。杭式片兒川最後主食方面叫了呢個杭州特色菜,細細碗賣相好靚,原來係雪菜肉粒上湯麵條,抵讚位係五花肉粒有事先炒香過,令到成碗麵都好好食。仲有好多菜式想試,趁住新年可以預先book位同屋企人黎再食先。
望見餐牌都有好多杭州特色菜,而且價錢亦比想像中大眾化。
鮮果鵝肝塔殼
宋嫂魚羹