2017-12-17
今日同朋友嚟試大埔小店A8 Cafe,朋友住大埔,佢話依頭唔似沙田咁,咁多連鎖食肆,而且啲小店餐廳有好高質素,所以就比佢氹咗入大埔!睇A8啲嘢食嘅價錢就已經知道係食街坊生意,非常貼地合理親民,可以話係平過「大xx」啲連鎖快餐店。因為餓,加上啲嘢食抵叫,所以就叫咗幾樣野食!首先就有個魚柳南瓜意大利飯,跟餐仲有個好飲冇味精嘅餐湯同餐包。個意大利飯煮得剛剛好,飯嘅口感唔會太硬或太軟,而且南瓜味好夾,加上我地肚餓,覺得超好食!之後有個煙三文魚沙律同小食煎大蝦。依兩個前菜都有菜,啱晒我地依啲成日出街又冇機會食菜嘅人,最重要係抵食!跟住有個牛扒配帶子。雖然依度唔係專門食扒,不過個牛扒都煎得好香,啱啱好七成,好有牛香味,而跟埋嘅帶子都好鬼好食,哈哈!最後我地仲叫咗個燒春雞,半隻雞由雞脾到雞胸都唔會太油油肥,啖啖肉啱晒我胃口!估唔到入到嚟大埔都有好東西食!而且真心平民價錢皇帝口味!抵我山長水遠入嚟試試佢!