2024-09-07
Odelice 位於沙田新城市廣場嘅分店採用了半開放式設計,餐廳周圍放置了花草🪴怖置,魷魚置身法國巴黎街頭嘅餐酒館感受到浪漫🌹愜意嘅vibe👍🏻一貫對於法國菜嘅印象都係價錢比較貴,Odelice 有別於其他餐廳,主打家庭式法國菜,以親民價錢就可以品嘗到地道法國菜😌另一大讚嘅係店員嘅服務相當到位,會留意👀食客嘅需要同進食速度,好以安排下一道菜👍🏻👍🏻除咗a la carte menu ,仲有2-5人晚市套餐可以選擇,無論二人晚餐定家族朋友聚會都非常適合🈴我地今晚就揀咗二人晚市套餐,任選兩款小碟,兩款主菜連餐湯及餐前小法包🥖法式點心拼盤拼盤有6款小食點心,法式醃蘿蔔爽爽脆脆,沾上秘製醬料一齊食,別有一番風味☺️西班牙火腿鹹香十足,迷你蛋批同蟹肉塔,細細件一口size 好方便,炸黑松露蘑菇球係小妹最愛,外脆內軟👍🏻👍🏻巴黎式芝士蛋糕🍰芝士蛋糕較一般更濕潤,入口順滑綿密,配上酸酸甜甜嘅紅莓醬,平衡芝士嘅甜膩感。再配上額外加配嘅XTC雪糕,冷熱搭配更加滋味❤️原隻烤龍蝦🦞原隻開半龍蝦面頭鋪滿芝士同芥末荷蘭醬,邪惡感十足🤭龍蝦肉爽甜超級新鮮。記得用埋餐廳提供嘅拆殼用具,大大隻龍蝦鉗入邊仲有好多龍蝦肉🤭
法式點心拼盤
巴黎式芝士蛋糕🍰
原隻烤龍蝦🦞
原隻開半龍蝦面頭鋪滿芝士同芥末荷蘭醬,邪惡感十足🤭龍蝦肉爽甜超級新鮮。記得用埋餐廳提供嘅拆殼用具,大大隻龍蝦鉗入邊仲有好多龍蝦肉🤭仲附上即叫即炸粗薯條,都唔使另外再嗌小食😆
阿根廷🇦🇷安格斯牛脊肉
7成熟安格斯牛鄭肉熟度剛好,外面煎到焦糖化而入面仲係粉紅色,切落去啲肉汁即刻流晒出嚟😆😆淨係睇到流晒口🤤🤤沾上鴨肝砵酒醬汁更滋味,伴碟嘅燒薯粒同埋烤蘆筍都唔可以錯過👍🏻