終於到咗放暑假嘅季節啦,每年嘅七八月,我都好期待,雖然係我嘅人生入面已經冇咗暑假呢個concept,但都想趁長假期,多啲帶表妹周圍玩,今日,佢就request左,話想去西九龍中心買slime,買到咁上下,我哋就去咗深水埗嗰邊行執笠倉,咁岩經過呢間麵屋黑岩,望落價錢唔貴,人流又好似幾多下,一於試吓佢同其他鋪頭一樣,食嘅拉麵都係大同小異,唯一唔同嘅就係個湯底,呢度有四款,再加埋期間限定,會定期轉架,所以唔怕食厭,除咗湯底之外,基本上都係配叉燒㗎啦,但呢度叉燒都有兩款俾你揀,一款係厚切叉燒,而另一款就係火炙叉燒用marker,係過左膠嘅menu上圈低食咩,環保又清晰,面仲有得揀軟硬度,完全係根據你嘅preference去煮我哋坐係吧枱,一路傾計一路望住師傅煮麵,好過癮,我就帶咗碗海老拉麵配火炙叉燒,湯底一啲都唔馬虎,蝦味濃郁,配料配上大量櫻花蝦乾,性價比超高,拉麵仲要係直伸嗰隻,超正宗,超濃郁,超好味而我表妹就揀咗個原味湯底配厚切叉燒,要讚下呢度嘅叉燒,幾乎有成吋厚,但依然保持到肉質嫩滑入味,原味湯底亦十分香口,真係好唔錯喎淨係食碗拉麵,又點會滿足到我哋呀,呢度都有幾款人氣小食,價錢亦親民,

海老拉麵

原味拉麵

淨係食碗拉麵,又點會滿足到我哋呀,呢度都有幾款人氣小食,價錢亦親民,我哋試咗個好得意嘅薯片雞翼,原來佢係用薯片說去取代咗一般炸雞翼用嘅木糠,咁樣食起上嚟會更加香脆可口,外面脆博博,入面滑都不得知了,而且雞翼好大隻,正啊
薯片雞翼

呢間拉麵店認真唔錯,雖然價錢親民,但都可以食到一半嘅味道,師傅用心製作,侍應服務亦十分主動有禮,最重要的是食物質素很好,性價比真的非常高,我估以後去深水埗行街買嘢,都會過嚟食返碗平靚正嘅拉麵🍜
海老拉麵
原味拉麵