2025-01-30
香港之最!北角鐵板燒!今日食咗間鐵板燒$788/人真係由頭到尾都係視覺同味覺嘅享受!!!開場小菜先嚟個 蟹肉茶碗蒸,滑到似啫喱咁,味道清淡舒服,啖啖蟹肉,頭盤已經見到佢唔吝嗇。加個沙律好清咁樣開胃,感覺好期待後面嘅菜式。 菜式1. 菊志の茶腕蒸2. 高知炙烤鰹魚 3. 幸の海洋品(2款時令海鮮)3.1 帆立貝3.2 清酒牛油煮蜆4. 虎蝦5. 鐵板香煎鵝肝6. 和牛薄燒 7.鐵板燒野菜8. 菊志炒飯 - 鵝肝炒飯9. 清物(湯)10. 甜品 - 脆脆開心果雪糕每一樣都令我好驚喜滿足,好新奇既味道,每個配搭都好有驚喜。服務員態度好好,每一道菜都細心講解係點樣準備食材係啲咩。鐵板燒師傅10分專業,喺煮嘢食嘅時候佢只會問我哋對食物嘅要求,冇乜點同我哋講嘢,好專業咁樣煮嘢俾我哋食。剛到最後先再慢慢同我哋傾問我哋成餐覺得點,真係老實講呢間係我喺香港食過最好食最好服務嘅鐵板燒,性價比極強。基本上佢全部食物都好好食,煮得生熟啱啱好,唔會過老,又唔會太生唔敢食。重點係佢每道菜式都有少少嘅點綴,例如佢個鵝肝,係蘋果焦糖再加檸檬碎,會令到個鵝肝唔太油膩而入口,佢建議我哋每一口鵝肝都配搭蘋果去食。之後仲有
今日食咗間鐵板燒
$788/人
真係由頭到尾都係視覺同味覺嘅享受!!!
開場小菜
菜式
1. 菊志の茶腕蒸
2. 高知炙烤鰹魚
3. 幸の海洋品(2款時令海鮮)
3.1 帆立貝
3.2 清酒牛油煮蜆
4. 虎蝦
5. 鐵板香煎鵝肝
6. 和牛薄燒
7.鐵板燒野菜
8. 菊志炒飯 - 鵝肝炒飯
9. 清物(湯)
10. 甜品 - 脆脆開心果雪糕
之後仲有例如佢個鵝肝炒飯粒粒都係好大,仲有個帆立貝佢個醬汁係枝豆肉再加白柱汁。真係好正。
總括嚟講呢間嘢真係好正,入咗我香港十大食堂之選,下次再試