2018-10-25
對於呢間餐廳除讚之外真係唔知有咩好講。價錢抵,性價比高,加料加錢平,麵大大碗,叉燒處理得有水準,湯底濃郁但顯然有特登配合香港人口味所以唔特別鹹。整體各項評分都好平均。除咗麵食之外都仲有其他飯/炒飯等主食。蟹黃沾麵 ❤️ ($70) 叉燒一份 (+$16)評分:8.5/10.先講自己嗌嘅呢個沾麵,亦都系舖頭唯一嘅沾麵。好少見到有蟹膏做主調嘅沾麵,一見到就被吸引咗 ☺️ 最驚喜嘅係蟹膏幾鮮味 😛 撈埋咗落麵之後甚至落埋沾麵汁都仲食得出 😄 但同時又唔腥,真係要俾個 👍佢。沾麵用嘅麵係粗身好多嘅,份量都唔細份,湯同拉麵嘅有少少唔同,系不折不扣嘅豚骨湯濃郁版。沾麵本身就唔包叉燒,但強烈建議自己加因為相對係平。想知叉燒咩味就睇下面魚介白豚拉麵 ❤️ ($62)評分:8/10.媽媽嗌嘅白豚拉麵,湯底比黑蒜湯底淡,湯底濃度系預先設定嘅,落咗魚介去吊味所以唔會單調。😎 見到個湯底亦唔算特別油膩。用嘅麵係淡米色嘅幼麵,唔系出面街黃色蛋麵個種。感覺即刻高檔咗 😀 最重要係兩片叉燒系有番咁上吓份量嘅 🤗,唔系紙咁薄,而且顯現有落足心思研究點樣鎖住肉汁 (燒到啱啱微焦,所以惹味過就咁拾熟) 每碗拉麵除咗叉燒,仲有木
蟹黃沾麵 ❤️ ($70) 叉燒一份 (+$16)
評分:8.5/10.
魚介白豚拉麵 ❤️ ($62)
評分:8/10.
媽媽嗌嘅白豚拉麵,湯底比黑蒜湯底淡,湯底濃度系預先設定嘅,落咗魚介去吊味所以唔會單調。😎 見到個湯底亦唔算特別油膩。用嘅麵係淡米色嘅幼麵,唔系出面街黃色蛋麵個種。感覺即刻高檔咗 😀 最重要係兩片叉燒系有番咁上吓份量嘅 🤗,唔系紙咁薄,而且顯現有落足心思研究點樣鎖住肉汁 (燒到啱啱微焦,所以惹味過就咁拾熟) 每碗拉麵除咗叉燒,仲有木耳、海苔2片同蔥,同埋一隻流心蛋 ☺️ 唔夠喉想加叉燒一份兩塊都只要 $16 (比起出面啲舖頭 double 呢個價先可以點多份叉燒呢到真係加得過
黑蒜豚肉拉麵 ❤️ ($65)
評分:8/10.
評論其實基本上同上,重點講吓呢個湯底有咩唔同:雖然兩者都係豚骨湯底,但呢款就相對濃味啲,黑蒜油好香味道更加出。顏色上可以見到湯嘅表面飄住嘅油係黑色嘅