2024-04-08
今日同朋友嚟到位於尖沙咀嘅哩間日式料理餐廳。餐廳行日式木系設計,有長形吧枱位置,亦有二人及四人座位。餐廳食材由日本空運到港,餐廳師傅有20年經驗,亦曾經去過日本學藝。餐牌~🍣Lunch Omakase Course $398 (全日供應)🥗沙律🥚茶碗蒸沙律醬汁微酸,非常開胃;茶碗蒸滑嫩,入面仲有帆立貝~🐟刺身5點五款刺身包括白象拔蚌、鰤魚、煙燻鰤魚、沙甸魚卷及北海道生蠔,因為我唔食生蠔嘅關係,餐廳好貼心咁將生蠔改左做活赤貝💕白象拔蚌新鮮爽彈,加上松露豉油提鮮;鰤魚有兩款,分別係無燒過既及用櫻花木煙燻過既,兩款肉質都鮮甜,煙燻過嘅魚油更加突出;沙甸魚卷一啲都唔腥,配埋蔥同醃蘿蔔勁夾~朋友既北海道生蠔上面加上土佐醋,再放上北海道馬糞海膽及三文魚籽;我既活赤貝上面加上柚子皮,入口帶有清香,旁邊仲有紫菜包裹住赤貝邊位,可以配埋青瓜一齊食,兩款都勁新鮮,非常推介👍🏻🍣壽司5貫帆立貝、深海池魚、活北寄貝、燒右口魚邊、北海道馬糞海膽紫菜包裹住超大粒炸帆立貝,勁彈牙香口,非常好食👍🏻深海池魚厚肉鮮甜,上面有少少鯊魚軟骨,帶有酸梅味,食落卜卜脆;新鮮活北寄貝燒過其中一邊,所以一啖食落去有兩種口感,非常爽
餐牌~
🥗沙律
🥚茶碗蒸
沙律醬汁微酸,非常開胃;茶碗蒸滑嫩,入面仲有帆立貝~
🐟刺身5點
🍣壽司5貫
帆立貝、深海池魚、活北寄貝、燒右口魚邊、北海道馬糞海膽
紫菜包裹住超大粒炸帆立貝,勁彈牙香口,非常好食👍🏻深海池魚厚肉鮮甜,上面有少少鯊魚軟骨,帶有酸梅味,食落卜卜脆;新鮮活北寄貝燒過其中一邊,所以一啖食落去有兩種口感,非常爽脆鮮甜❗️
燒右口魚邊油份較重,入口即刻融化,油香相當突出;大拖羅搭中拖羅,上面放上Wasabi漬,拖羅油脂感豐富,完全無筋;北海道馬糞海膽非常鮮甜,質感creamy,完全被溶化,好好食👍🏻
🫔手卷一本
吞拿魚蓉手卷加上蘿蔔酸及香蔥,食完相當滿足~
🥣麵豉湯
🍵甜品:抹茶奶凍
抹茶奶凍原身之前拎過米芝蓮兩星,而餐廳嘅抹茶奶凍就係由佢嘅助手製作嘅,入口口感細滑,充滿奶香,抹茶醬味濃醇厚。
#優惠情報🌟
而家喺社交平台分享餐廳美食,套餐入面嘅蠔刺身會免費升級做海膽三文魚籽蠔❗️