2024-10-13
嚟到汝州街搵食,見到呢間泰菜唔洗排隊,就嚟試下~呢到主打嘅菜式同平時啲泰菜有啲唔同,係一樣叫「金麵」嘅main當然我都叫左佢地嘅招牌金麵試一試啦!泰北烤雞金麵 - $108要先整碎個脆麵,再撈埋下面嘅汁同埋麵一齊食。味道方面,醬汁係咖喱汁,配上啲麻辣汁嘅香辣味。粗麵配上脆麵,口感會多啲層次,同埋都好掛汁,好惹味,但同時又唔會重口味到要喺咁飲水,啱啱好!個雞扒都好入味烤豬頸肉冬陰功乾撈麵 - $82豬頸肉份量都幾多!呢個乾撈麵味道比較清爽,有啲檸檬嘅酸味,相比起金麵就冇咁辣,如果怕辣嘅人可以試吓呢個!小食拼盤 - $118呢個拼盤有驚喜!出面嘅小食拼盤,多數感覺上似係用急凍食物炸起,但呢度嘅魚餅同蝦餅口感紮實,又有陣陣嘅香茅味,感覺似係店家整然後新鮮炸起😋呢度嘅炸豬皮都係我食過最脆嘅,送酒一流粉紅梳打 - $28味道係士多啤梨牛奶配梳打,賣相好靚泰式奶茶 - $28食辣嘢一定要配泰式奶茶,可以幫手解辣👍🏻-總結:underrated泰菜!值得多啲人認識佢~推薦佢嘅金麵同乾撈麵👍🏻
當然我都叫左佢地嘅招牌金麵試一試啦!
泰北烤雞金麵 - $108
烤豬頸肉冬陰功乾撈麵 - $82
小食拼盤 - $118
粉紅梳打 - $28
味道係士多啤梨牛奶配梳打,賣相好靚
泰式奶茶 - $28
食辣嘢一定要配泰式奶茶,可以幫手解辣👍🏻