2017-06-01
今日同個朋友去尖沙咀行街買野,之後就約左屋企人食飯,今晚食私.房.菜,無錯,真係食私房菜,平時比較少食,不過有朋友推介呢一間海鮮私房菜,適逢一家人去食飯,就book 呢一間私房菜,食私房菜一定要預約位置非常方便,由海運行過去大約10分鐘左右,一上餐廳,老闆熱情招待,每一枱都有一間房,房入面都有電視機,私隱度極之高,好適合一家大細或一大班朋友一齊歡聚!菜乾豬肺湯一飮就知道呢個係老火湯,好甜,而且冇味精,全部都用真材實料泡製,個豬肺好好味,洗得好乾淨,菜乾好香荷葉蒜蓉開邊蒸蝦飯平時食蒜蓉開邊蒸蝦食得多,但呢個飯係荷葉包住咁蒸,淡淡既荷葉香滲透於蝦同飯入面,用蒜蓉蝦配飯,味道一流避風塘鮑魚避風塘鮑魚好惹味,避風塘炒蒜好香蒜蓉味,而且非常之脆,但係惹味得黎又唔會搶走鮑魚既鮮味,而且鮑魚已經起咗出黎,一夾即刻食到,方便我哋食蒜蓉粉絲蒸扇貝呢度菜非常之好食,蒜蓉味好香,粉絲索哂扇貝嘅鮮味同埋蒜蓉嘅味道,而扇貝非常之鮮甜,又唔靱,蒸到啱啱好食咗咁多度海鮮,每人都只係$300左右,性價比非常之高,不過一定要預早預約,因為我去到有好多客人!
菜乾豬肺湯
荷葉蒜蓉開邊蒸蝦飯