2024-02-11
約咗朋友嚟 Airside 逛下,順便買啲賀年禮盒。真係快活不知時日過,行下傾下,眨下眼又到咗晚飯時間。喺B1層見到有間「三點三冰室」,門面以寶藍色為主調,店內裝潢雅致,設有大量梳化座和卡位,環境舒適,今晚就一於喺呢度開餐。嚟到雖然已經過咗三點三,但仍然有好多茶餐美食可供選擇。我哋點咗芝心蝦多士 ($72)、鰻魚滑蛋炸熱狗 ($75)、妙齡乳鴿 ($62@) 同 星洲炒米 ($78)。蝦多士炸到熱辣辣、脆卜卜,內有爆漿流心芝士,蝦肉彈牙有口感,點埋啲沙律醬食,倍添滋味。乳鴿新鮮炸起,大小剛好,皮脆肉嫩又有肉汁,入口香氣充盈,不油不膩,醃得好入味,乳鴿控表示滿意。原條鰻魚滑蛋飯就食得多,但係用嚟配炸熱狗,極具創意。熱狗沾滿麵包糠再炸至金黃色,入口外脆內軟熟,配上肥美鰻魚同香嫩滑蛋,真係無得輸,啱晒相機食先。星洲炒米熱騰騰,上檯時香氣撲鼻,米粉彈牙有鑊氣,配料有蛋絲、叉燒、火腿、蝦仁、韭黃同甜椒,咖喱味道好香濃,但又唔會過辣,做到大酒樓水準。飲品點咗龍鳳檸樂 ($28) 同 黑牛(跟餐+$19),龍鳳檸樂酸酸甜甜,非常醒胃;黑牛即係朱古力雪糕+可樂,入口冰爽暢快,透心涼。
星洲炒米熱騰騰,上檯時香氣撲鼻,米粉彈牙有鑊氣,配料有蛋絲、叉燒、火腿、蝦仁、韭黃同甜椒,咖喱味道好香濃,但又唔會過辣,做到大 酒樓水準。