2018-05-15 794 views
友人生日,壽星揀中呢間火薈中日火煱食刺身打邊爐。餐廳裝修充滿古典中國風格,優雅舒服。壽星話聽講呢度嘅刺身都幾出色,咁就先點左個刺身拼盤(竹)($168)食下,刺身拼盤嘅賣相好靚,入面有七款刺身,包括: 帶子、蝦、三文魚、希靈魚、魷魚、八爪魚同北寄貝,款款食落海鮮味濃,鮮甜味美。火鍋方面,總共有18款煲/湯底可以揀,見到好多款都好有特色點左湯底之後,餐廳有專人喺我哋面前烹調個湯底,見佢喺我哋面前一步步將食材加入個鍋度,首先係牛油、再加蒜蓉炒香,然後再加芹菜、京蔥、紅蔥頭同其他食材炒香再灒酒加湯底,個湯底香氣十足、材料豐富、鮮味濃郁又有專人服務,感覺自己好似變左上賓咁,好正!火薈牛肉塔($338),用個靚靚High Tea三層架上枱,入面包括有安格斯牛肉、牛柳粒,牛舌、牛展同牛胸爽,安格斯牛肉、牛柳粒牛味濃得嚟肉質腍滑、牛舌、牛展牛味濃而爽口,牛胸爽爽口滑溜,一份牛肉塔可以食到5種唔到的牛味同口感,超正!!廣島蠔($68),一份有6隻大大隻廣島蠔,蠔味濃郁,隻隻新鮮飽滿,必食!!牛栢葉($48),大大份食落爽脆,加上湯底的鮮味,打邊爐又點少得佢雙拼滑($88),蝦滑同魚滑上面鋪左滿滿嘅蟹子

刺身拼盤(竹)

火鍋方面,總共有18款煲/湯底可以揀,見到好多款都好有特色

火薈牛肉塔

廣島蠔

牛栢葉

雙拼滑($88),蝦滑同魚滑上面鋪左滿滿嘅蟹子,食落真係好新鮮滑溜架!

雙併滑

豬紅($32),豬紅味濃,口感爽滑,食落無渣,唔錯!

豬紅

炸魚皮($38),大大份,塊塊都大大塊夠晒份量。

炸魚皮

魚皮餃($48),餡料味濃,外皮爽滑。

魚皮餃

竹蔗茅根(Jar)($38),飲落清甜滋潤。

竹蔗茅根

調味料: 15/位,連個裝調味料個木盒都好靚架!

調味料

我哋另外仲點左油麥菜($32),油麥菜新鮮乾淨又無農藥品,同日式烏冬($28),每次打邊爐都鐘意最尾食返個烏冬,貪佢食落滑溜又吸晒湯底嘅味道,正!

呢間餐廳不論裝修、服務、食材、味道都屬優質,一行四人埋單只係一千四百幾,性價比好高,壽星果然無介紹錯!
刺身拼盤(竹)
火薈牛肉塔