2024-06-21
和朋友喺荃灣廣場購物完,行左落最底層見到間樓饗和民,好耐無食了日式料理,有刺身、壽司卷、沙律、串燒和炸物等等,食物多元化,再加上日式居酒屋嘅裝修,很有日本風饗和民沙律沙律份量澎湃,而且種類繁多,包括我最鍾意嘅牛油果,最緊要係樣樣都好新鮮,仲有雞蛋、蝦和煙肉粒,真係包羅萬有,加埋日式千島醬,令你食慾大增。串燒盛合(5串)包括有粟米燒、金菇牛肉卷、燒豚肉、車厘茄煙肉卷和青蔥牛肉卷。每一款都各有特色,啲粟米超甜,煙肉配車厘茄,食落不油膩,牛肉夠Juicy,唔會燒得太乾身,火喉控制得剛好,抵讚。軟殼蟹牛油果壽司卷(半份)作為牛油果控嘅我,用上嘅牛油果絕對合格有餘,配上香脆嘅軟殼蟹,真係食唔停口,好想嗌多半份。火焰炙燒珍寶雞腿服務員喺鐵板上面點上火焰,即時香氣撲鼻,雞皮燒得脆卜卜,內裏肉質幼嫩彈牙,雞腿已經起肉碎上,夠晒細心。芒果盛宴叫咗杯Mocktail,一杯香濃嘅芒果沙冰,再加上芒果雪條,真係比芒果更芒果。
饗和民沙律
串燒盛合(5串)
軟殼蟹牛油果壽司卷(半份)
火焰炙燒珍寶雞腿
芒果盛宴