1K
2019-09-01 1612 views
近日到訪位於油麻地上海街嘅雞味濃,鬧市小店環境雖然稱唔上舒適,甚至有啲逐狹,但出品有質素。主打三款雞:霸皇雞、豉油雞、沙薑雞,套餐定價$43/48,性價比實在高,唔怪得有咁多街坊外賣、軟料加餸。我地食完一次,都覺得有下次鋪面唔算寬敞,座位數量唔多,枱櫈密麻,加上門口常開,冷氣有點不足;不過由於在座都係食快餐,唔會逗留太長時間,可以接受。同一般燒味店一樣,一隻隻雞已經掛於窗前,落單後即斬。餐牌主打三款雞:蒜香蔥爆霸皇雞、原味頭抽豉油雞、瑤柱火腿沙薑雞,套餐定價$43/48,附老火湯、油菜、白飯/粉,可以加錢改為菜飯或出前一丁。即使唔食雞,都有其他選擇,難怪係好多人嘅飯堂。例如蒸鮮魚、肉餅、蟲草花蒸雞,定價$42/50。外賣價格更實惠,雞、飯、湯套餐只需$30/35。蒜香蔥爆霸皇雞 $48/例牌 +$2轉菜飯原味頭抽豉油雞 $43/例牌+$2轉菜飯賣相唔錯,木盤整齊放上雞、菜飯、老火湯、油菜,一小碟一小碟,一啲都唔馬虎。南瓜蘿蔔豬骨湯熱辣辣,清甜無味精感。油菜份量得體。至於主角,霸皇雞同豉油雞都交足功課,豉油雞嫩滑,而且入味。霸皇雞以芽菜墊底,爆香嘅蒜粒、蔥絲鋪面,比豉油雞來得惹味之餘,唔

同一般燒味店一樣,一隻隻雞已經掛於窗前,落單後即斬。

蒜香蔥爆霸皇雞 $48/例牌 +$2轉菜飯
原味頭抽豉油雞 $43/例牌+$2轉菜飯

南瓜蘿蔔豬骨湯熱辣辣,清甜無味精感。油菜份量得體。

至於主角,霸皇雞同豉油雞都交足功課,豉油雞嫩滑,而且入味。
霸皇雞以芽菜墊底,爆香嘅蒜粒、蔥絲鋪面,比豉油雞來得惹味之餘,唔會過鹹。但就稍為冇咁滑嫩,以呢個價錢、份量,都唔會挑剔

菜飯亦深得我心
大碗量足,飯粒分明,唔會過濕 (甚至可能有啲人覺得乾添)。
下次要試下我最愛蒸肉餅,另一半就話要試下佢至愛蒸魚呢!
2019-08-30