2024-10-15 0 views
今日行到大王東街食tea ,呢間都幾次都係食過幾次唔錯,我覺得幾經濟抵食,個套餐有飯,燉湯,前菜,油菜,主食…下午茶時段都多人,三點鐘左右都坐咗六成客,都有吧枱前面可以望住外面食!座位唔算太多,大概20個左右,通常都係食完就走!叫咗個龍鳳配秘製叉燒配沙薑雞套餐$73,叉燒不會太瘦,亦不會太肥,鋪上蜜汁,食落去幾Juicy,送飯一流!另外沙薑雞,雞肉幾嫩滑,沙薑汁味幾濃,另外仲有薑蓉可以點!燉湯係花生眉豆瘦肉湯,都係老火湯,冇味精!另外加$10芋頭西米露,不過我覺得甜品麻麻哋,唔係好濃椰汁味😅

2024-10-10
$80 (Tea)
2024-08-30 437 views
雞味濃燒味餐、蒸魚餐價錢相當親民💕一直都係雞味濃FANS,荃灣、油麻地兩邊走。荃灣個間執咗唯有嚟油麻地食啦(´・_・`)餐廳店面小,只不過麻雀雖小、五臟俱全, 無論係堂食,抑或外賣人流都一樣多。今次我哋兩個人叫左兩份餐點,每份餐點都包左例湯、生菜🥬。老火湯老火湯味道剛剛好,最緊要係裝出嚟熱燙燙(´・ω・`)岩曬鍾意飲熱湯嘅我。原味頭抽豉油雞雞的份量比同類型店舖多,雞肉肉質好嫩口,咬落去完全唔會「實的的」,食曬成碟好滿足。原味頭抽豉油雞拼叉燒雙併份量一樣誠意十足,叉燒比較瘦 對肥叉無追求既我覺得幾好☺️,蜜汁甜度亦都岩岩好。我哋額外加左一隻咸蛋+$6。埋單結算:$119人均消費:$59.5
雞味濃燒味餐、蒸魚餐價錢相當親民💕
一直都係雞味濃FANS,
荃灣、油麻地兩邊走。
荃灣個間執咗唯有嚟油麻地食啦(´・_・`)
餐廳店面小,只不過麻雀雖小、五臟俱全,
無論係堂食,抑或外賣人流都一樣多。

今次我哋兩個人叫左兩份餐點,
每份餐點都包左例湯、生菜🥬。

老火湯
老火湯味道剛剛好,
最緊要係裝出嚟熱燙燙(´・ω・`)
岩曬鍾意飲熱湯嘅我。

原味頭抽豉油雞
雞的份量比同類型店舖多,
雞肉肉質好嫩口,咬落去完全唔會「實的的」,食曬成碟好滿足。

原味頭抽豉油雞拼叉燒
雙併份量一樣誠意十足,
叉燒比較瘦 對肥叉無追求既我覺得幾好☺️,
蜜汁甜度亦都岩岩好。

我哋額外加左一隻咸蛋+$6。

埋單結算:$119
人均消費:$59.5
2024-08-24 460 views
這幾年一直每隔幾個月就嚟雞味濃油麻地分店食雞,亦經常帶同親友過來吃,有一年疫情時甚至過來吃生日飯。總覺得這小店不比出名的網紅雞店差,亦油麻地分店比荃灣分店更優勝。今日離港前特登出去油麻地分店食霸王雞餐,結果失望而回,雞嘅肉質非常嚡口,同一直以來嘅嫩滑口感根本差天共地,感覺比大家樂還要差,湯也是淡而無味的,真心覺得有點可惜,一向的水準未能維持,可能是換了一批雞,因為分別實在太明顯了。上個月才來過吃豉油雞餐,當時也還是非常美味,肉質鮮美的,希望只是個別例子。有圖有真相,大家可以自己看看。
有圖有真相,大家可以自己看看。
霸王雞餐
2024-08-11 544 views
油麻地價錢親民港式燒味 今次試試油麻地叫雞見到外賣自取$38起 超抵 今次試試堂食.⭐️蒜香蔥爆霸皇雞$53本身套餐已經有老火湯 油菜可以揀白飯 瀨粉 米線 菜飯加$3表面大量蔥花蒜蓉 雞肉都嫩底下芽菜吸晒醬汁都係重點.⭐️秘制叉燒配沙薑雞$55叉燒乾噌噌 都幾硬(鐘意瘦叉 可以試試)沙薑雞個沙薑汁都唔錯.對比起旺角全日雞貴好多 雞味濃大份d抵d全日雞肉質更嫩 但人哋係海南雞做法 同港式燒味做法唔同 唔可以直接比較.#hkfunfoodrecord窮遊香港#hkfunfoodrecord_油麻地.#雞味濃 (油麻地)地址:油麻地上海街378A號得如樓大廈地舖.⭐評分:味道:3.8/5環境:2.5/5 店舖細細服務:3/5 自己落單抵食:4/5 外賣自取超平.(記住分享比朋友 追蹤/like 感謝你哋支持🙏🏻)..#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #食評 #旺角美食 #旺角必食 #油麻地美食 #油麻地必食 #佐敦必食 #佐敦美食 #尖沙咀必食 #尖沙咀美食 #香港美食 #燒味 #豉油
油麻地價錢親民港式燒味 今次試試油麻地叫雞
見到外賣自取$38起 超抵 今次試試堂食
⭐️蒜香蔥爆霸皇雞$53
本身套餐已經有老火湯 油菜
可以揀白飯 瀨粉 米線 菜飯加$3
表面大量蔥花蒜蓉 雞肉都嫩
底下芽菜吸晒醬汁都係重點
⭐️秘制叉燒配沙薑雞$55
叉燒乾噌噌 都幾硬(鐘意瘦叉 可以試試)
沙薑雞個沙薑汁都唔錯
對比起旺角全日雞貴好多 雞味濃大份d抵d
#hkfunfoodrecord窮遊香港
#hkfunfoodrecord_油麻地
#雞味濃 (油麻地)
地址:油麻地上海街378A號得如樓大廈地舖
⭐評分:
味道:3.8/5
環境:2.5/5 店舖細細
服務:3/5 自己落單
抵食:4/5 外賣自取超平
(記住分享比朋友 追蹤/like 感謝你哋支持🙏🏻)

#hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkblogger #hkfoodies #hongkongfood #食評 #旺角美食 #旺角必食 #油麻地美食 #油麻地必食 #佐敦必食 #佐敦美食 #尖沙咀必食 #尖沙咀美食 #香港美食 #燒味 #豉油雞 #白切雞 #沙薑雞 #叉燒
2024-07-29 307 views
D雞係好食,夠滑夠淋,如果你剩係食雞可以食呢間,如果食其他野就不了。但我就貪心,叫左雞同叉燒,幾時都好,做人就係唔可以貪心,呢間D叉燒就好唔掂,好鞋好柴,個皮係橙色,差過茶記用黎整叉燒意D隔夜叉燒,又冇味,可能見我好蝦先比呢件叉燒我。我望到隔離有D遊客,佢地件叉燒係好正常嘅叉燒。我隔離個靚仔就話佢一定係叫肥叉。事實證明香港食飯係智商稅,我係外國食叉燒飯,冇特別要求都好食過呢間。但外國食要80蚊,呢間都 60幾,我寧願比多少少係外國食正常嘅叉燒,仲要外國係比大大份,驚你唔飽咁。有圖有真相,見個色就知唔掂
我隔離個靚仔就話佢一定係叫肥叉。

有圖有真相,見個色就知唔掂
2024-07-26
$70 (Lunch)
2024-04-19 638 views
舖頭細細,坐得不舒服收銀姐姐態度惡劣,眼見對內地遊客提問時不耐煩,佢要多啲睇劉德華嘅廣告啦幸好啲食物還可以,補返少少評分,不過我絕對唔會再去幫襯,會告知親朋戚友不要再去此間舖頭
舖頭細細,坐得不舒服
收銀姐姐態度惡劣,眼見對內地遊客
提問時不耐煩,佢要多啲睇劉德華嘅廣告啦
無意間做完運動肚餓竟然比我遇到呢間餐廳,正確啲來講呢間應該係燒味鋪,上網睇返先知呢間啲豉油雞都出名 ,間鋪係幾細小 得4-5張枱晏就4點幾都要等1-2張枱係入面坐低左期間都見到keep 住有人黎買外賣燒味返屋企加餸,睇得出都幾受附近街坊喜愛!咁同朋友叫左兩個套餐好足料 有菜仲有湯仲要唔貴 ,好抵食!袐製叉燒配豉油雞套餐$52有湯又有菜既套餐先係$52 蚊 ,豉油雞好入味,叉燒就普通但都好食,仲有菜飯或者白飯比你揀口水雞套餐$52雞好大碟,唔使驚唔夠食,就算唔係主打都可以川味十足!

袐製叉燒配豉油雞套餐$52

口水雞套餐$52

雞好大碟,唔使驚唔夠食,就算唔係主打都可以川味十足!
  • 豉油雞
2024-01-22 750 views
😋行過油麻地,見到呢間餐廳叫「雞味濃」,感覺好親民,心諗今晚就食雞啦!店鋪唔大但係昏黃嘅燈光好有情調,一入去坐低,環境感覺都算舒服。餐牌幾唔錯,有三款雞飯可以揀,霸王雞、豉油雞同沙薑雞真係每款都勁吸引眼球!🍲揀咗沙薑雞嘅話,雞肉送上嚟又嫩又滑,啖啖肉咁滿足;沙薑味道嗆鼻,真係超惹味!而家諗番起都仲覺得口水直流。再加埋炒微辣嘅薑蔥碟,清新開胃,夾雜雞肉一齊嘆,真係太正喇!雖然個豉油雞煮到略嫌碎骨多咗啲,但個味道係真係跌冧!雞皮入味,肉質鮮嫩,個肉汁辣辣哋嘅,食落有種暖笠笠嘅滿足感。咁啱嚟,我又問中意食雞腿,嗰啲滑嘅雞皮黏嘴,與雞肉嘅黃金配搭真係無得輸。👀最後,一碗熱辣辣嘅老火湯收尾,無味精真係飲落去正宗清甜。食完成個晚上都覺得肚子暖笠笠,心情都跟住好晒。嗰種屋企煲湯嘅感覺,食一次就忘唔記得。下回路過再要試下其它嘅雞,真係太過癮喇!

2024-01-02 635 views
糧尾恩物 雞味濃霸皇雞舖頭都叫「雞味濃」,證明對自己啲雞幾有信心主打三款雞,霸王雞、豉油雞、沙薑雞✨霸皇雞套餐($53)晚市既雞套餐真係糧尾恩物有雞、有飯、有菜,仲有湯,份量十分有誠意而且,真係好多街坊嚟幫襯~霸皇雞肉質鮮嫩,有雞味配埋香蔥、辣椒、炸蒜,夠惹味底下仲有芽菜墊底老火湯冇味精,好滋潤~加多$3仲可以轉菜飯,更加健康套餐真係超抵食‼️‼️大推唔想食雞,仲有住家菜套餐選擇例如蒸肉餅、蒸魚餐等等
糧尾恩物 雞味濃霸皇雞
舖頭都叫「雞味濃」,證明對自己啲雞幾有信心
主打三款雞,霸王雞、豉油雞、沙薑雞

✨霸皇雞套餐($53)
晚市既雞套餐真係糧尾恩物
有雞、有飯、有菜,仲有湯,份量十分有誠意
而且,真係好多街坊嚟幫襯~

霸皇雞肉質鮮嫩,有雞味
配埋香蔥、辣椒、炸蒜,夠惹味
底下仲有芽菜墊底
老火湯冇味精,好滋潤~
加多$3仲可以轉菜飯,更加健康
套餐真係超抵食‼️‼️大推

唔想食雞,仲有住家菜套餐選擇
例如蒸肉餅、蒸魚餐等等
2023-11-10 627 views
已經幫襯了幾年 ,價格一向親民, 味道濃郁,也可以叫 偏鹹, 最欣賞是蔥油雞(霸王雞) 配料有芽菜,很多蔥,喜歡吃配料的人就十分高興。 另外,乳鴿都好好味, 單叫一隻乳鴿 加餸都好抵食。午餐有 蒸魚 配菜飯, 有幾種魚揀,算唔錯, 健康之選 。 今日老闆娘心情好 ,仲介紹乜嘢魚啱小朋友食,少骨啲, 即時 外賣自取,企係門口 幾分鐘就有得攞, 算好有效率。 總括嚟講 ,喜歡吃濃味的人就會讚不绝口,喜歡吃清淡的就 不合口味了。 性價比高, 最啱外賣,堂食就環境 狹窄, 不太好了。
TakeAway
2023-06-27 1027 views
被人呃到試呢間垃圾,嗌咗外賣自取,問個Staff大概幾耐有得拎我可以預時間行過去,個阿嬸勁冇禮貌:「你十分鐘之內好黎了喎。」然後就秒速Cut線,冇提及過任何付款方式嘅野。去到舖頭見到大大部八達通機擺係檯面,就諗住俾八達通,然後個阿嬸又呼呼喝喝咁:「唔收八達通喎,淨係現金。」唔收又擺部八達通機出黎?仲拗堂食先可以俾八達通,外賣唔得。輪到野食嘅部分啦,嗌咗兩份雞都係雞骨居多,得2舊仔五蚊銀咁大嘅肉,重點係死鹹,鹹到要洗腎嘅程度;碗例湯直頭成碗抌咗,鹹海水扮雞湯,間野叫雞味濃唔知係指啲咩呢,不如改名做味精濃啦!

2023-06-24
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
2023-05-20 942 views
見到佢個名講得出「雞味濃」,就知佢對自己嘅雞味幾有信心!呢間好近地鐵站出口,成日都行過,有幾次係附近經過,都有嚟幫襯過。佢堂食唔多位,個人建議外賣比堂食好,試過幾次俾佢安排係近洗碗位置,唔係太舒適。另外我都見到佢後巷有D位,唔介意都OK。今次就叫咗蔥爆霸王雞,雞味老實講就唔太濃,但佢$40有飯有雞有湯,我覺得算係佛心價。你都可以加錢轉菜飯,不過我通常都係食白飯XD除咗雞飯,佢仲有小菜(例如蒸肉餅之類),口味都係比較住家。
見到佢個名講得出「雞味濃」,就知佢對自己嘅雞味幾有信心!

除咗雞飯,佢仲有小菜(例如蒸肉餅之類),口味都係比較住家。
2023-05-16 722 views
20:30經外賣平台落order(蟲草花蒸雞),話20:40有得攞,去到佢話無晒,講而家蒸緊,要再等多15分鐘,咁我20:55番去,佢同我講話老闆娘入面好嘈,聽唔到,所以無蒸到,叫我轉油雞,話唔轉就無得食,一句唔好意思都無,仲話已經幫緊我,斬雞個阿叔全程啤住我,好似想衝出黎攞刀斬人,隔離有個阿叔又係等外賣等到唔耐煩,最後唯有攞完油雞就走。只係serve 堂食客,外賣就個個等好耐!接唔切單你就唔好接,俾錢幫襯仲要咁既服務態度。
2023-05-16
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
可能唔夠人手,樓面阿姐手腳唔夠快做唔切。廚房師傅都無停手既,但都好幫手,不過係幫手鬧外賣客既,好似漏單掛,我就聽唔清楚。🤣🤣🤣講番食物,呢個價錢食呢個質數,係抵既。唔介意地方既,堂食會好啲。或者簡個少客既時間去,就會有物超所值既感覺。👍🏻👍🏻
TakeAway
  • 蒜香蔥爆霸皇雞
  • 原味頭抽豉油雞
2023-03-13 920 views
12:29分經網上外賣平台外賣自取三個餐,12:40可取,12:45到達,女職員禮貌地話蒸緊,我企門外等,再12分鐘後,冇見有外賣出過亦冇人等,再入去問,換上一個疑似女負責人,我問佢我個外賣仲未得?!佢竟然話我唔問!火都嚟!見到有我嘅外賣,塞俾我趕我走就算。我見到佢哋係由冇外賣到突然好多外賣預備要出,生意多可以客氣解釋,但佢冇,反而怪我冇問,一句唔好意思都冇!最氣頂嘅,喺我急急腳趕住走時,行到半路佢打返嚟話漏餐,又要我返轉頭拎!著火!明顯唔係佢跟開啦!求其做!同佢哋以前賣良心燒味飯嘅年代唔同晒喇!新嘗試食蟲草花蒸雞,冇乜幾多舊肉,好油,唔及佢哋肉餅。蒸魚可以,但唔會考再幫襯,生意多唔憂做啦!

2023-03-12
Waiting Time
30 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Lunch