最近石燒牛盛行,經同事介紹,旺角開左間性價比幾高嘅石燒牛,我同老公都未食過,於是同老公行開旺角就打算去會一會佢~磊犇位於旺角,於MTR🚇附近,近過去五分享左右,位置唔難搵~呢度半自助式的,進店後就有部電子落單的儀器~見到上面最主要有三款牛,分別有西冷牛扒、牛肩肉同磊牛扒~唔同份量價錢都唔同,另外唔食牛,都仲有石鍋飯可選雞及豬肉,單價都只係HK$65~所有牛扒餐同石鍋飯都只收餐價,沙律🥗飯🍚湯🍵及飲品🥤都係免費任飲任食🤩飲品分別有綠茶🍵菊花茶🌼洛神花山渣茶,仲有熱水供應👍🏻另外佢哋提供左唔同的醬汁調味料,大家可以按個人喜好自行調味~沙律🥗入面混合好多不同款的蔬菜🥬仲車里茄,好新鮮爽口,伴上芝麻醬微酸好開胃!我地就分別點左西冷牛扒同牛肩肉,可以品嚐到兩款唔同的牛肉部位🤤點餐之後就可以自己搵個位坐低,店員就會提供一個提示取餐牌~當提示牌響起就可以自行到取餐處取餐~他們都好貼心,將牛扒用吸油的紙蓋上,以防因為石燒太熱,油會彈到客人!上枱時盡可能將牛塊襯左石燒熱時切開再行煎煮牛塊,幾熟可以由自己決定~牛肩肉 300g HK$110牛肩肉咬落比較煙靭有咬口,有牛味,筋位不多易咬口,可以加入海鹽同黑

飲品分別有綠茶🍵菊花茶🌼洛神花山渣茶,仲有熱水供應👍🏻

牛肩肉 300g HK$110

牛肩肉咬落比較煙靭有咬口,有牛味,筋位不多易咬口,可以加入海鹽同黑椒更加美果~

西冷牛扒 200g HK$128

而西冷牛扒價格比牛肩肉貴,所以牛味都幾濃郁,而且好Juicy,同樣筋位不多,肉質好淋身!
牛肉都可以沾上黑椒汁或燒汁特別惹味!

最後裝了一碗味噌湯結尾,味噌湯幾清甜唔會太咸,入面仲有海苔,富口感!
整體質素十分滿意,下次可以再Encore!
2019-11-02
$120 (Dinner)
  • 西冷牛扒