2022-06-01
近年新開嘅Omakase越來越多,今日就同朋友試一次之前bookmark咗一段時間嘅花貝日本料理。一踏出升降機,就係餐廳寬敞嘅等候區,以日式庭園設計,感覺舒適親切。晚巿餐牌原來都有四款咁多,點咗一客「Kaede楓」,均有刺身及熟食。先來一式三款前菜,梅貝、水雲及螢光魷魚,當中以酸甜嘅水雲最為開胃。接着係五款不同刺身,包括白蝦、拖羅、劍魚腩、鰤魚及赤貝。最喜歡劍魚腩魚油香豐腴,赤貝亦鮮甜爽口。然後有吸引眼球嘅雪燕桃膠鯖魚。如以鯖魚作食材,以前試過手握壽司、太卷、箱壽司等,但配合雪燕桃膠都係第一次品嚐。再來一份野菌帆立貝。之後就係松葉蟹天婦羅,炸粉漿厚度適中,咬落香脆但唔會蓋過食材本身味道。無論係鮮甜嘅松葉蟹,還是番薯、秋葵都十分不錯。Highlight可以話係呢客魚子醬三文魚䰵海膽。三種唔同嘅食材配上舍利,味道層次豐富,每款食材都有獨特嘅鮮味及鹹香,加上微酸嘅舍利,很讚。最後係蟹噌醬湯及甜點綠茶奶凍及赤肉蜜瓜,喂呢一餐畫上圓滿嘅句號。
再來一份野菌帆立貝。
Highlight可以話係呢客魚子醬三文魚䰵海膽。