2020-12-25 3753 views
儲咗好多餐廳,一直好懶冇寫到😆。今次冬至嚟到呢間餐廳做節,食完好想寫一寫。午餐佢有兩個Menu,一個set lunch一個Tasting Menu,我哋每樣叫一個試吓。一開始訂位嘅時候,佢會好貼心咁WhatsApp定個餐牌俾你睇,感覺係窩心嘅。餐前麵包係好食嘅,送上嚟嗰時熱辣辣,三款麵包都好食,牛角包仲係脆嘅!先有餐前小食,係每人半粒半熟鵪鶉蛋。話說我唔知外邊嗰陣黑色皮係乜嘢,我陣間先再講點解。佢唔係唔好食,唔知關外邊嗰陣黑色皮,定係鵪鶉蛋白嘅問題?個口感煙韌住質感有啲橡筋咁樣.....有啲奇怪。呢個係Tasting Menu嘅生蠔,佢好靚咁放咗一堆野喺上邊,仲有魚子醬,然後問題就嚟喇,隻蠔佢係冇𠝹定出嚟,挑得隻蠔黎,嗰堆好靚嘅嘢咁就跌散晒同隻蠔分離左lu....前菜仲有呢碟鵝肝mousse with脆皮,好食。不過,我係女仔嚟㗎嘛,口係比較細嘅,呢卷野切開佢個脆皮又碎晒,成舊放晒落口嗰啲脆皮又好拮口,因為佢唔係一口size,其實可以細舊少少好入口。跟住係西班牙蕃茄甜椒湯,個湯夠晒濃好飲。淨飲湯係冇問題嘅,不過,佢係個碟度放咗洋蔥同甜椒絲,同1塊風乾火腿,本身個湯已經夠濃味,加埋風乾火

餐前麵包

Amuse  Bouche

Oyster

Fois  Gras  Mousse  with  Crispy

跟住係西班牙蕃茄甜椒湯,個湯夠晒濃好飲。淨飲湯係冇問題嘅,不過,佢係個碟度放咗洋蔥同甜椒絲,同1塊風乾火腿,本身個湯已經夠濃味,加埋風乾火腿好鬼鹹,飲緊個湯時食到嗰啲洋蔥絲其實唔係好夾,跟住個湯咁就錯咗喇....
西班牙蕃茄甜椒湯

之後有佢個Signature Dish42度煙熏三文魚,佢搵蘋果木既煙燻住焗左1分鐘,好有效果。好食嘅,三文魚上面仲有一大堆魚子醬!碟邊個粒啫喱東西佢話係蘋果分子料理,其實口感一啲都唔覺係....
42c  Fresh  Smoked  Salmon

嚟到主菜,呢碟fish of the day是日係日本嘅金目鯛,煎香面嘅魚皮配以龍蝦汁,魚肉夠滑,好食嘅。
Fish  of  the  day

主菜仲有法國春雞,開頭係有期望嘅,可惜肉質比較鞋口,佢話有黑松露片係雞皮底,但只係其中一舊有,跟住中間隻腿好似冇煎過咁,仲有啲紅色。
Sous  Vide  French  Spring  Chicken
Tasting Menu嘅甜品我哋叫咗焦糖燉梨mousse cake,正常好食。
焦糖梨慕絲蛋糕

反而最後嗰杯cappuccino有驚喜,好少有餐廳整到啲foam咁高身咁靚,值得一讚。
Cappuccino
即係咁,埋單總共$964,話晒都係高級法國餐,佢係好食嘅,不過總係欠缺一啲細節,就係嗰啲細節位令到每碟餸唔得完美。另外,佢唔係每碟菜上菜嘅時候都有講解俾我聽,所以我就話唔知鵪鶉蛋外邊嗰陣黑色皮係乜嘢,因為佢放低話係鵪鶉蛋就走咗🤷🏻‍♀️其實你可唔可以講多啲俾我聽?
佢算係好食嘅👍🏻可以一試。
不過我個人就覺得你收我呢個價錢...試一次就好。
2020-12-21
$482 (Lunch)
餐前麵包
Oyster