2023-03-12
星期六八點幾,科學園唔係好多餐廳開,呢間開八點,支持香港品牌咖啡,所以試吓。星期六早上,科學園人唔多,加上天氣好,感覺好悠閑,有啲似去咗旅行嘅感覺。裝修好乾淨,主要色調係白色和金色,加上簡約的設計,中間兩張枱係放喺一個台上面,職員嘅制服係黑底白色燙劃,感覺像香港和日本fusion。這裏有落地玻璃,不過是望內街和馬路,但星期六早上人不多,看着行人,在窗外走着,感覺也不錯。呢度點餐係用QR code 。早餐主要分為三種系列:鬆餅,全日早餐和牛角包。檸檬紅莓流心鬆餅蛋糕 $48一入口,檸檬味充滿,size都好大。輕盈吉列豬扒早餐 $78 一放低,最吸睛的,就是那貓咪形狀的多士, 10分可愛。吉列豬扒,炸得夠乾身,夠均勻,好鬆好脆口。煙肉都煎得不錯,唔會太乾。巨午餐肉,日本滑蛋牛角包 $68午餐肉勁厚切,蛋都炒得好滑,配上芝士,牛角包好鬆化,入邊夾住少許Wasabi,提升味覺刺激,配搭也不錯。跟餐美國熱咖啡是中淺烘焙咖啡,入口甘甜。痴_線朱古力Crazy Chocolate $50另一個吸睛的,就是餐牌上的那個朱古力特飲,好靚,好有藝術感。在滿瀉嘅朱古力上邊, 鋪上黑、白、牛奶朱古力碎。好cr
呢度點餐係用QR code 。
早餐主要分為三種系列:鬆餅,全日早餐和牛角包。
檸檬紅莓流心鬆餅蛋糕 $48
一入口,檸檬味充滿,size都好大。
輕盈吉列豬扒早餐 $78
巨午餐肉,日本滑蛋牛角包 $68
跟餐美國熱咖啡
是中淺烘焙咖啡,入口甘甜。
痴_線朱古力Crazy Chocolate $50
另一個吸睛的,就是餐牌上的那個朱古力特飲,好靚,好有藝術感。在滿瀉嘅朱古力上邊, 鋪上黑、白、牛奶朱古力碎。好creamy,好味。
呢度啲匙羹都好特色,每一隻也刻上不同圖案和人物,羮柄上更有他的名字。
最初看上分量不是太多,擔心不夠飽,但原來也10分足夠。
這裏還有很多不同的手工咖啡介紹及選擇。