2023-08-11
今日想食泰菜, 選擇了觀塘 Add Some Thai Restaurant , 一家泰西融合菜餐廳.餐廳裝飾有泰國風味, 地方寬敞舒適, 燈光柔和, 座位多.座位旁有流水彩色浮波, 帶來活躍動感, 打卡一流.另設有 VIP 房. 大群聚會最好. 店員安排我們座位, 隨即送上暖開水, 餐牌, 服務好好.我們點餐了, 二人套餐 $388. 豐富抵食, 每項也有有自選食品, 頭盤: 四選二, 小食: 八選四, 主菜: 五選一, 小炒四選一, 追加飲品也有優惠. 方便易選. 飲品加 $25, 我點了 桑格妮亞, 西班牙 特飲, 冰凍清涼, 有水果粒, 帶點紅酒味, 不錯. 朋友那一杯熱檸檬蜜只加 $15, 好清甜. 頭盤: 我們揀了沙律 和 湯.泰式鮮蝦青木瓜沙律, 十分鐘送到, 有大蝦四隻, 配上青木瓜, 芽菜, 沙律醋, 好醒胃. 椰皇椰青雞湯, 用鐵鍋仔上檯, 夠熱. 湯頭帶濃濃椰香味, 湯料足, 有雞粒, 菇菌, 清甜好味. 四款小食合成一碟拼盤, 即叫即燒, 熱騰騰, 賣相吸引, 有燒紐西蘭牛柳粒串, 沙爹豬肉串, 一支骨
泰式鮮蝦青木瓜沙律, 十分鐘送到,
有大蝦四隻, 配上青木瓜, 芽菜, 沙律醋, 好醒胃.
有燒紐西蘭牛柳粒串, 沙爹豬肉串, 一支骨雞翼, 炸蝦餅,
仲伴有炸蝦片, 沙律菜, 及多款醬汁.
沙爹豬肉串, 辛香開胃. 手打蝦餅, 彈牙爽口, 點些酸辣醬汁更好味. 炸蝦片極香脆好食. 主菜五選一: 酥炸軟殼蟹炒黃咖喱配手抓餅
咖哩軟殼蟹用鐵鍋仔盛載, 手抓餅用竹籮擺放. 軟殼蟹炸得香, 不用剝殼, 啖啖肉, 外脆內軟又多汁, 浸有香濃黃咖哩, 超級好味. 手抓餅有六塊, 上檯仍暖. 點黃咖喱汁好食到吾停口 小炒: 蒜蓉芥蘭, 芥蘭嫩綠, 蒜香味濃, 夠鑊氣. 追加一款, 經典炭燒豬頸肉, 伴有沙律菜及自家製醬汁.
芒果搭上糯米飯, 芒果夠鮮甜, 糯米飯軟糯滑口. 雲呢拿雪糕可口綿滑. 這個甜品組合非常好.