2017-11-07 2701 views
我媽都算係一個食肉獸黎,成日叫佢食齋都唔理我,話食齋有乜好食。今日放假終於說服到佢一齊食素食,一入去被安排坐卡位,環境整潔企理,而且座位寬敞坐得舒服。🍴香煎竹笙腐皮卷 $88腐皮卷表皮咬落香脆,表層醬汁唔會太濃。內餡有竹笙、木耳絲、菇絲,食落清爽,口感豐富。🍴秘製一家蓮藕餅 $85表層灑上椒鹽調味,食落香脆爽口,唔覺有油膩感。兩片蓮藕中間夾有芋泥,外脆內軟,相比夾肉更加好食。🍴籠仔雲耳靈芝菇蒸猴頭菇 $88本身係叫菠蘿咕嚕猴頭菇,職員聽錯左變左蒸猴頭菇,不過錯有錯著,呢道餸味道都唔錯。猴頭菇切成一片片,食落好滑,似食緊豆腐甘軟腍。整體清淡中夠入味,健康又好食。🥄原盅老火素湯 跟餐湯材料有雪耳、黃豆、蓮藕,清清地,就算無放肉都好飲。🌼薑茶菊花 $38打開蓋,一朵菊花呈現眼前,薑茶底,微辣。菊花係豆腐切成,豆腐幼滑輕甜,整體感覺古典雅緻。🍦Happy Cow雪糕$38純素雪糕都係第一次食,用椰漿、椰糖混製,再加入果醬而成,無添加人造味精、食用色素同防腐劑。簡左咖啡味,食落似拖肥,但微甜,感覺食多幾杯都唔會漏。經過呢餐後,媽媽食得好滿意,話估唔到食齋都會好味,搵機會再帶佢黎先得la。

🍴香煎竹笙腐皮卷 $88
香煎竹笙腐皮卷

🍴秘製一家蓮藕餅 $85
秘製一家蓮藕餅

🍴籠仔雲耳靈芝菇蒸猴頭菇 $88
籠仔雲耳靈芝菇蒸猴頭菇

🥄原盅老火素湯 跟餐
湯材料有雪耳、黃豆、蓮藕,清清地,就算無放肉都好飲。
原盅老火素湯

🌼薑茶菊花 $38
薑茶菊花

🍦Happy Cow雪糕$38
Happy Cow雪糕

2017-11-06
$184 (Lunch)
香煎竹笙腐皮卷
秘製一家蓮藕餅