2024-02-14
今日嚟到大埔試吓法國菜 舖頭門口有部鋼琴好有藝術色彩 入邊裝修都好華麗,可能臨近情人節入邊有好多玫瑰花嘅裝飾!我哋一人嗌咗一個set lunch除此之外,仲嗌咗半打生蠔同埋和牛魚子醬多士試吓!生蠔好新鮮好Creamy size有我隻手板咁大隻添呀!魚子醬和牛多士 和牛油花好重好香淋 配上魚子醬味道更加昇華 面頭仲有金箔幾咁奢華!Set lunch前菜我哋嗌咗波特酒釀葡萄配法式鵝肝凍同自家製蟹餅配檸檬忌廉汁!法式鵝肝凍 冇咗平時食鵝肝嘅油膩感覺 鹹鹹香香 配酒釀葡萄好Refreshing自家製蟹餅好大件,好足料入邊有好多蟹肉絲 熱辣辣整起好好味!餐湯我哋嗌咗周打魚湯,同法式龍蝦湯 龍蝦湯味道濃郁 不過我更加鍾意周打魚湯入邊有好多魚肉粒粒口感豐富!主菜我哋嗌咗法式香料烤龍蝦味海鮮洋薏米飯同美國安格斯肉眼扒!第一次食薏米飯 感覺都幾特別口感煙煙韌韌 龍蝦同帶子煎得好香好味!肉眼扒我哋嗌咗五成熟,可惜上到嚟已經接近七成熟 如果再生少少會更加啱我口味!甜品有南瓜奶凍同呢間舖頭嘅signature美女與野獸!南瓜奶凍香甜軟滑一擺入口就滑落喉嚨!而美女與野獸當然係打卡之選,你睇吓朵玫瑰花幾靚幾精緻,
生蠔好新鮮好Creamy size有我隻手板咁大隻添呀!
甜品有南瓜奶凍同呢間舖頭嘅signature美女與野獸!南瓜奶凍香甜軟滑一擺入口就滑落喉嚨!而美女與野獸當然係打卡之選,你睇吓朵玫瑰花幾靚幾精緻,原來係由自家製蓮蓉整成一朵玫瑰花 食果時以為會好滯但係入邊有粒黑朱古力兩個加埋一齊食又幾好味幾平衡!
嘢飲我哋嗌咗一紅一白酒配海鮮牛扒啱啱好!
舖頭值得一讚嘅係所有菜式擺盤都好靚,好有心思畫咗唔同花紋!就嚟情人節同男女朋友黎食返餐都sweet呀!