朋友父母是印尼華僑, 帶個專家嚟試下,究竟算唔算正宗印尼撈麵?店舖門面裝修有些特別有個人風格,問朋友在印尼麵舖是不是這樣裝修,她說印尼這類型通常都是街邊檔沒有裝修🤣點餐時朋友用印尼話,竟然服務員係唔識聽嘅,到最後梗係用返廣東話啦🤣🤣大廚堅持每日自己手打嘅撈麵, 我就唔係太識欣賞,加上東南亞都比較鍾意用全瘦嘅叉燒,味道感覺真係有啲東南亞風味,適唔適合香港人?我就唔係咁睇好。巴東牛肉飯-個汁就幾香,不過啲牛肉都係抆到柴曬皮,有啲似煲湯湯渣肉感覺,食起上嚟真係要有啲牙力,老人家真係唔好試。芽菜品種是肥肥地圓圓地短短地,似馬來西亞品種嘅 芽菜,味唔錯加上呢隻芽菜口感比港式嘅芽菜更有芽菜味。印尼刨冰Es Campur- 有點熱像式刨冰店員,加入椰奶,大熱天時消暑佳品。PS. 朋友話雖然跟在印尼當地食有分別,但亦很接近,算正宗印尼人整法。我個人就覺得如果完全唔改良,香港人接唔接受到就係一個疑問?得罪師父講句, 我覺得indomie加條廚師腸再加隻荷包蛋仲好食啲🤭,不過疫情下冇得去旅行或者屋企有個印傭,帶佢嚟感受下返家鄉嘅感覺又何妨呢?食物賣相=(滿分20) 15食物味道=(滿分20) 12服務質素

手打撈麵

巴東牛肉飯